Kasaplar Odası Başkanı Yalçındağ: Lafla ustalık olmaz, ustalık belgesi vardır

Kasaplar Odası Başkanı Yalçındağ: Lafla ustalık olmaz, ustalık belgesi vardır

Kasaplar Odası Başkanı Fazlı Yalçındağ, bayramda kurban kesim ve parçalama işlemlerinin işin uzmanına bırakılması gerektiğinin altını çizerek, “Lafla ustalık olmaz, ustalık belgesi vardır. En azından buna sahip olmak gerekir” dedi.

Ankara Kasaplar Odası Başkanı Fazlı Yalçındağ kurban bayramı öncesi gazetemize önemli açıklamalarda bulundu. Kurban bayramında kesim ve parçalama işlemlerinin işin uzmanı kasaplar tarafından yapılmasına dikkat çeken Yalçındağ, yanlış kesim ve parçalamadan dolayı halk sağlığının olumsuz etkilendiğini ve israfa neden olduğunu söyledi. Yalçındağ, halk sağlığı açısından her yıl olumsuz birçok olay yaşandığını ve israf açısından da Türkiye’de her bayram 200 bin ton et üretimi gerçekleştiğini yalnızca yüzde 10’unun kaybının Ankara’nın bir aylık et ihtiyacı olduğunu söyledi. Fazlı Yalçındağ, “Lafla ustalık olmaz, ustalık belgesi vardır. En azından buna sahip olmak gerekir” diyerek konuya dikkat çekti.

etmet.jpg

İŞİ UZMANA BIRAKIN

Kasaplar Odası Başkanı Fazlı Yalçındağ, her kurban bayramında alakasız mesleklerden birtakım kişilerin çıkarak kurban kesimi ve parçalama işlerini yaptığını belirterek, “ Her sene ‘kurban bir pasta, bundan bir dilimde ben alayım’ uğraşısına giriliyor. Bu ilk olarak halk sağlığı açısından sakıncalı. Çünkü, kömürlük ve depodan çıkarttığı kıyma makinesiyle kıyma çekiyor. Ayrıca yaralanma olayları yaşanıyor. Buna çok üzülüyoruz. İkincisi bu makineyi kullanmak bir ustalık gerektirir. Lafla ustalık olmaz, ustalık belgesi vardır. En azından buna sahip olmak gerekir. Aynı zamanda bu etin üzerinden ayıklanması gereken enfekte dokular ve kirli kısımlar olabilir. Bunlar yıkayarak temizlenmez. Bunların bütünü üzerinden kesilerek çıkarılması gerekir. Bu işi ne kadar biliyor. Halk sağlığını tehdit etmek kimsenin hakkı değil” dedi.

etmet2.jpg

“BU KADAR ETİ ZİYAN EDEMEYİZ”

Bayramda etlerinin kesim ve parçalama noktasının kasap dükkanları olduğunun altını çizen Yalçındağ, “Kurban bayramında Türkiye’de yaklaşık 200 bin ton et üretimi gerçekleşiyor. Hatalı parçalama ve saklama koşullarıyla bunun yüzde 10’unun (20 bin ton) kaybı Ankara’nın bir aylık et ihtiyacıdır. Biz bu kadar eti ziyan edemeyiz. Etlerin bilinçli bir el tarafından hazırlanması, tavsiyelerde bulunulması, tek kullanımlık paketler halinde derin dondurucuda saklanması gerektiğini işin uzmanının anlatması gerekiyor. Bunu da bizim meslektaşlarımız hep anlatıyor ve yapıyor” şeklinde konuştu.

fazli-yalcindag2.jpg

DENETİMLER SIKLAŞIYOR

Konuyla ilgili bu yıl Kasaplar Odası olarak Ankara Valiliği, ilçe belediye başkanlıkları ile il ve ilçe tarım müdürlükleriyle görüşme gerçekleştirdiklerini belirten Yalçındağ, “Denetlemelerin daha yoğun bir şekilde yapılması fikrinde ortak görüşümüz oluştu. Bu sene her seneden biraz daha sıkı tutulacağını düşünüyorum. Ama önemli olan halkın bilinçlenmesi. Halkın bu konuda bilinçli olması ve gördükleri olumsuzlukları ALO 174 hattına bildirmesi gerekiyor” diyerek sözlerini noktaladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.