Kavurd Bey kimdir? Kavurd Bey kaç yaşında, nereli, mesleği ne?

Kavurd Bey kimdir? Kavurd Bey kaç yaşında, nereli, mesleği ne?

Kavurd Bey son zamanlarda en merak edilen isimler arasında yer alıyor. İnsanlar Kavurd Bey kimdir? Kavurd Bey kaç yaşında, nereli, mesleği ne? Sorularının yanıtlarını arıyor.

Ülke gündemi içerisinde konuşulan isimler arasında Kavurd Bey var. Kavurd Bey son zamanlarda en merak edilen isimler arasında yer alıyor. Peki, Kavurd Bey kimdir? Kavurd Bey kaç yaşında, nereli, mesleği ne? İşte detaylar:

haber-ici.jpg

KAVURD BEY KİMDİR?

Çağrı Bey’in büyük oğludur. Sultan Alpaslan’ın büyük ağabeyidir. Sikkelerde ve bazı eserlerde Karaarslan adıyla da kaydedilir. Dandanakan Savaşı’ndan (431/1040) sonra toplanan kurultayda fethedilen ve fethedilmesi planlanan ülkelerin idaresiyle ilgili olarak yapılan taksimat sırasında Kirman ve civarı Kavurd’a verildi. Kavurd, Sultan Tuğrul Bey’in emriyle kendine tâbi Oğuzlarla birlikte bu bölgeye intikal etti. Bazı şehir ve kasabaları ele geçirip yağmalayan Oğuzlar, bölgeye hâkim olan Büveyhî Emîri Ebû Kâlîcâr’ın adamları tarafından geri püskürtüldü (434/1042-43).

Bu olaydan birkaç yıl sonra Kavurd bizzat sevk ve idare ettiği 5-6000 kişilik orduyla Kuzey Kirman’a hareket etti. Selçuklu kuvvetlerine mukavemet edemeyeceğini anlayan Büveyhîler’in Kirman nâibi Behrâm b. Leşkersitân Berdesîr Kalesi’ne çekildi; bir süre sonra eman dileyerek şehri Kavurd’a teslim etti (440/1048). Selçuklular’ı bölgeden uzaklaştırmak için harekete geçen Ebû Kâlîcâr yolda Hannâb Kalesi’nde ölünce Büveyhî kuvvetleri geri çekildi. Böylece Kavurd Kirman’da Selçuklu hâkimiyetini tesis etti ve Kirman Selçukluları’nın temellerini attı.

Tuğrul Bey üvey kardeşi İbrâhim Yinal’ın isyanı sırasında zor durumda kalınca Kavurd Bey, Alparslan ve Alp Sungur Yâkūtî ile birlikte ona yardıma koştu ve onların yardımıyla İbrâhim Yinal mağlûp edildi (451/1059). 454’te (1062) Şebânkâre Emîri Fazlûye’nin hâkimiyetindeki Fars üzerine yürüyen Kavurd bölgeyi zaptederek Abbâsî Halifesi Kāim-Biemrillâh, Tuğrul Bey ve kendi adına hutbe okuttu. Kavurd, Tuğrul Bey’in ölümü üzerine (455/1063) bir ara saltanatı düşünmekle beraber Alparslan’ı Büyük Selçuklu sultanı olarak tanıdı ve adına hutbe okuttu. 1073 senesinde bugünkü Türkmenistan’ın Merv kentinde hayatını kaybetmiştir.

Haber Merkezi / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.