Kazım Karabekir kimdir, hangi görevlerde bulundu, aslen nereli, mezarı nerede?

Kazım Karabekir kimdir, hangi görevlerde bulundu, aslen nereli, mezarı nerede?

Kurtuluş Savaşı'nın önde gelen komutanlarından Kazım Karabekir, vefatının 75. Yıldönümünde rahmet ve minnetle anılıyor. Peki Kazım Karabekir kimdir, hangi görevlerde bulundu, aslen nereli, mezarı nerede?

Var oluş mücadelemiz Kurtuluş Savaşı'nın önde gelen komutanlarından Kazım Karabekir, tam 75 yıl önce bugün hayata gözlerini yummuştu. "Alçıtepe Kahramanı" olarak hafızalara kazınan Kazım Karabekir, vefatının 75. yıldönümünde rahmet ve minnetle anılıyor.

DOĞU CEPHESİ KOMUTANI

Kurtuluş mücadelesi yıllarında Doğu Cephesi Komutanlığı yapan Kazım Karabekir'in vefatının 75. yılı dolayısıyla Karaman'ın Kazımkarabekir ilçesinde anma töreni düzenlendi. Peki Kazım Karabekir kimdir, hangi görevlerde bulundu, aslen nereli, mezarı nerede?

1882 İSTANBUL DOĞUMLU

Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile birlikte Türk Kurtuluş Savaşı'nı başlatan komutanlardan biri olan Kazım Karabekir, 23 Temmuz 1882 tarihinde İstanbul'da dünyaya geldi. Tam adı Musa Kazım Karabekir'dir. Kuleli Askeri İdadisi'nden mezun oldu. 1902 yılında Harbiye Mektebi'ni bitirdi. 1905'te Erkan-ı Harbiye'den yüzbaşı rütbesiyle mezun olarak göreve başladı.

31 MART AYAKLANMASI’NDA GÖREV ALDI

Bu dönemde İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin kurulmasında büyük rol oynadı. II. Meşrutiyet'in ilanının ardından da Edirne'de bulunan 3. Ordu Tümeni’ne atandı. 31 Mart Ayaklanması'nda görev aldı. 14 Nisan 1912'de binbaşılığa yükseldi.

FRANSIZLARA KARŞI SAVAŞTI

Balkan Savaşları döneminde ise Trakya Sınır Komiseri olarak önemli vazifelerde bulunan Kazım Karabekir, Çanakkale Savaşı'nın başlaması üzerine de cepheye gönderilerek Kerevizdere'de Fransızlar'a karşı üç ay boyunca savaştı. 1916 senesinde de Kutü'l-Amare'yi kuşatan 18. Kolordu komutanlığına getirildi. 1918 yılında da Erzincan, Sarıkamış, Kars, Erzurum ve Gümrü bölgelerini Ermeni ile Rus kuvvetlerinden geri aldı. Mondros Ateşkes Anlaşması sırasında da Sadrazam Ahmed İzzet Paşa'nın genelkurmay başkanlığı önerisini kabul etmeyerek Milli Mücade'ye katıldı. Kurtuluş Savaşı'nda da Doğu cephesi komutanlığı yaptı. 15 Kasım 1920 tarihinde de Ermeni ordusunu büyük bir bozguna uğrattı. Bunun yanında Rus Sovyet Sosyalist Federe Cumhuriyeti'yle de Kars Antlaşması görüşmelerini yürüttü.

KAZIM KARABEKİR’İN MEZARI NEREDE?

Daha sonra I. Ordu Müfettişliğine tayin edildi. 1923'te de İstanbul milletvekili seçilerek Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne girdi. Öte yandan 17 Kasım 1924'te kurulan Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası'nın da başkanlığını yaptı. Ancak parti 3 Haziran 1925'te Şeyh Sait ayaklanmasıyla ilişkisi bulunduğu gerekçesiyle kapatıldı. 1946 yılında da TBMM başkanlığına seçildi. Kazım Karabekir, 26 Ocak 1948 tarihinde Ankara'da hayatını kaybetti. Cenazesi Devlet Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Kazım Karabekir mezarı devlet mezarlığı

61 KOMUTANDAN BİRİ

Ankara’daki Devlet Mezarlığı, Türkiye Cumhuriyeti cumhurbaşkanları ile Türk Kurtuluş Savaşı sırasında en az tümen komutanlığı yapmış ve 1988 yılında Genelkurmay Başkanlığı’nın politik kriterlerine uyan 61 komutanın mezarlarının yer aldığı, 1988 yılında hizmete açılmış "anıt-park" niteliğindeki mezarlıktır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.