Kırım Tatarları kültürünü yaşatıyor: Gölbaşı'na köy dokunuşu

Kırım Tatarları kültürünü yaşatıyor: Gölbaşı'na köy dokunuşu

Kırım Tatarları Vakfı yöneticisi Tuncer Kalkay, gazetemize konuştu. Kalkay “Kırım Tatarları olarak, Gölbaşı’nda Ballıkpınar adında kurduğumuz bir köy var. Burada kültürümüzü yaşatmaya çalışıyoruz” dedi.

Köyde yaşatılan kültürün Kırım Tatarları’na ait olduğunu söyleyen Tuncer Kalkay, “Teknolojinin gelişmesi ve şehirleşmenin artmasıyla birlik beraberliğimiz azalmaya başladı. Bizler de bu kültürün gelecek nesillere taşınması için Ballıkpınar’da böyle bir köy oluşturduk” ifadelerini kullandı.

ara-003.jpg

“KÜLTÜR EVİ ÇOKTAN TAMAMLANDI”

Kültür evinin çalışmalarının 2021 senesinde başladığını söyleyen Kalkay, “Bu köydeki kültür evinin çalışmalarına 2021 senesinde başladık. Gölbaşı Kaymakamlığı’nın verdiği desteklerle de biz bu köyü çoktan tamamladık. Orada yaptığımız kültür evini yapmamızdaki asıl amaç, diğer köylere de örnek olmasını istememizdi. Bugün oradaki kültür evinin sürdürülebilirliği için vakfımız da orada görev almış bulunmakta” diye konuştu.

ara23.jpg

KÜLTÜR EVİMİZ ÜÇ ODALI

Kırım Tatarları’nın yaşadıkları evlerin 3 odalı olduğunu dile getiren Kalkay, “İlk odamızda o köyün tarihçesini anlatan metinlerle panolarla yazılar karışılıyor. İkinci odamıza ise ‘ayat’ ismini veririz. Üç odalı evin tam ortasında bulunan odadır kendisi. Genellikle soba buraya kurulur, yemekler burada yenir, misafirler burada ağırlanır. Üçüncü odamız ise gelin odamızdır. Kırım Tatar kızlarının bir hayalidir bu oda.

basliksiz-1-003.jpg

Çocukluktan itibaren çeyizlerini saklamaya başlarlar. Evlendikleri güne kadar bir gelin odası oluştururlar. Bu ya kişinin çocuğu olana kadar ya da 1,5 sene ziyaretçilere açık olur. Tavan gökkuşağını andıracak renklerdeki tülbentlerle asılır. Kültür evimiz Ankaralılar tarafından son derece ilgi çeken bir köy. Kırım Tatarları’nın kültürünü merak eden herkesin gelip görmesi gereken bir köy” ifadelerini kullandı.

Sefa Üstüner/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.