Kış Ayının Vazgeçilmezi Balkabağı

Kış Ayının Vazgeçilmezi Balkabağı

Kış aylarında bolca tüketilen balkabağı pazar tezgahlarında yerini aldı. Keçiören Salı Pazarı esnaflarından kabak satıcısı İrfan Selvi, yemekten sonra tüketilen kabağın mideyi rahatlattığını söyledi. Selvi, kabak satışlarının arttığına da değindi.

HAKAN ŞAHİN/ HABERVAKTİM

Balkabağının, uyku problemlerinden doğurganlık sorunlarına, göz hastalıklarından kansere kadar birçok hastalığa yakalanma riskini azalttığı gibi lezzetli bir besin olması da vatandaşın tercih etmesinde etkili oluyor. Çok yönlü şekilde yemeklerde kullanılabilen balkabağı besini kaynatılarak, buğulama şeklinde, kızartılmış, fırınlanmış şekillerde yemek için kullanılmakta olup kışın vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alıyor.

MİDEYİ RAHATLATAN TATLI

Keçiören Salı Pazarı esnaflarından kabak satıcısı İrfan Selvi, yurdumuza en iyi kabağın Adapazarı’nda yetiştirildiğini söyledi. Adapazarı’nda yetişen kabağın çekirdeklerinin beyaz, dışının ise yeşil olduğunu söyleyen Selvi, tatlı yapımı için en ideal balkabağının da Adapazarı’nda üretildiğini belirtti. Pazar esnafı İrfan Selvi, “Türk milletinin kışın acılı ve yağlı besinleri çokça tüketmesinden dolayı midesi geceleri rahatsız oluyor. Akşam yemekten sonra bir miktar kabak tatlısı yenilirse insanların hem midesini rahatlatacak hem de gece rahat bir uyku uyumalarına yardımcı olacaktır” dedi.

DİYET LİSTELERİNİN VAZGEÇİLMEZİ

Yüksek lif içeriği sayesinde balkabağı uzun süre tokluk hissi veriyor ve daha az acıkmayı sağlıyor. 50 kalori gibi düşük bir kaloriye sahip doyurucu bir besin olan balkabağının yaklaşık yüzde 98’inini su oluşu diyet listelerinde tercih edilme sebeplerinden en önemlisini oluşturuyor.

NET GÖRÜŞ SAĞLIYOR

Balkabağı göz sağlığı açısından da faydalı bir besin olup içerdiği A vitamini ile loş ışıkta görüş kalitesini artırarak keskin ve net bir görüş yakalamak için ideal bir besindir.

RAHAT BİR UYKU İÇİN

 Özellikle balkabağının çekirdekleri içerdiği tiptafon isimli amino asit ile vücutta seratonin (mutluluk) hormonu salgılanmasını sağlayarak gevşemeye ve rahatlamaya imkan sağlar. Balkabağı çekirdekleri uyku problemi yaşayanlar için birebir faydalı olacaktır.

KANSERE SAVAŞ AÇIYOR

Hem alfa hem de beta karoten miktarı hiçbir sebzede olmadığı kadar balkabağında yüksektir. Karoten içeriği yüksek besinlerle beslenmenin kanserle savaşmada önemli etkisi bulunmaktadır. Özellikle mide, prostat, lenfomlara karşı karotenin koruyucu olduğu bilinmektedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.