Klavyelerdeki bakteriler solunum yolu enfeksiyonuna neden olabiliyor

Klavyelerdeki bakteriler solunum yolu enfeksiyonuna neden olabiliyor

Ortak kullanım alanlarının bakteri ve mantarlar için ideal üreme alanı olduğunu belirten Prof. Dr. Mesut Yılmaz, “Özellikle ofislerde kullanılan bilgisayar fareleri ve klavyeler hastalık riski taşıyabilir “dedi.

Ortak alanlarda sıkça bulunan bakteri ve mantarlara karşı Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Mesut Yılmaz, uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Yılmaz, umumi tuvaletler, spor salonları ve ofis dinlenme odaları gibi ortak kullanım alanlarının bakteri ve mantarlar için sıcak noktalar olduğunu vurgulayarak “Bu alanlar genellikle yüksek trafikli ve yüksek temaslı olup mikroorganizmaların gelişmesi ve çoğalması için ideal bir ortam sağlar.

Bakteri ve mantarlar, kontamine yüzeylerle doğrudan temastan öksürme ve hapşırma yoluyla havadan bulaşmaya kadar çeşitli şekillerde yayılabilir. Bu da ortak kullanım alanlarını soğuk algınlığı, grip ve cilt enfeksiyonları gibi bulaşıcı hastalıkların yayılması için birincil konum haline getirir. Bakteri ve mantarların çoğalmasıyla mücadele etmek için ortak kullanım alanlarında temiz ve hijyenik bir ortamın muhafaza edilmesi şarttır” diye konuştu.

hocaklavye.jpg

“ANTİBİYOTİKLER MANTAR ENFEKSİYONLARINDA İŞE YARAMAZ”

Mantar ve bakterilerin, iç ve dış ortamlarda her yerde bulunabilen mikroorganizmalar olduğunu belirten Prof. Dr. Yılmaz, “Bu mikroorganizmalara maruz kalmak, atopik olmayan kişilerde alerjik tepkilere benzeyen solunum ve diğer sağlık etkilerine yol açabilir. Ayrıca bazı mantarlar ve bakteriler, bakteriyel enfeksiyonlarla benzer semptomlara sahip Valley ateşi, histoplazmoz ve blastomikoz gibi akciğer enfeksiyonları gibi enfeksiyonlara neden olabilir. Bununla birlikte antibiyotikler mantar enfeksiyonlarında işe yaramaz ve mantar enfeksiyonları için erken test, gereksiz antibiyotik kullanımını azaltmak ve gerekirse antifungal ilaçla tedaviye izin vermek önemlidir. Dahası bakteri-mantar etkileşimleri insan mikrobiyotasının mikrobiyal topluluklarını etkileyebilir ve bu da diyabet, kanser ve kolit gibi birçok insan hastalığıyla ilişkili mikrobiyotada değişikliklere yol açabilir” dedi.

ORTAK KULLANILAN BİLGİSAYARLARDA RİSK DAHA FAZLA

Özellikle ofislerde kullanılan bilgisayar fareleri ve klavyelerin hastalık riski taşıyabildiğine değinen Prof. Dr. Yılmaz, “Bu cihazlara genellikle birden fazla kişi dokunur ve potansiyel olarak zararlı olanlar da dahil olmak üzere çeşitli bakteri ve mantarları barındırabilir. Bilgisayar farelerinde ve klavyelerde bulunan en yaygın bakterilerden bazıları Staphylococcus aureus ve Escherichia coli'dir. Bu bakteriler cilt enfeksiyonlarına, idrar yolu enfeksiyonlarına ve gastrointestinal hastalıklara neden olabilir. Ayrıca Aspergillus fumigatus ve Penicillium chrysogenum gibi mantarlar bilgisayar ekipmanlarında bulunmuştur ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde solunum yolu enfeksiyonlarına neden olabilir. Bilgisayar ekipmanlarından kaynaklanan enfeksiyon riskini azaltmak için, özellikle ofisler veya halka açık bilgisayar laboratuvarları gibi ortak ortamlarda bu cihazların düzenli olarak temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi önemlidir. Ayrıca eller sık sık yıkanmalı, yüze dokunmaktan kaçınılmalıdır ve el hijyenine dikkat edilmelidir” diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.