Kristalleşmiş dondurma, ciddi gıda zehirlenmesine yol açabiliyor

Kristalleşmiş dondurma, ciddi gıda zehirlenmesine yol açabiliyor

Kristalleşmiş dondurmanın riskleri hakkında gazetemize konuşan TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Yazman Üyesi Süleyman Değerli “Ciddi gıda zehirlenmesine yol açabilir” dedi.

Sıcak havaların gelmesiyle beraber dondurma satışları da arttı. Özellikle çocukların severek tükettiği dondurmanın yaz aylarında saklama koşulları büyük önem taşıyor. Dondurma içeriğindeki bileşenlerin etkisiyle kristalleşebilir. TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Yazman Üyesi Süleyman Değerli, kristalleşen dondurmanın zararına ilişkin gazetemize dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Değerli, “Kristalleşme görülen bir dondurmanın, zararlı mikroorganizmalar tarafından bozulmuş olma riskini içermesinden dolayı tüketilmesi halinde ciddi bir gıda zehirlenmesine yol açabilir” dedi.

dondurma-3.jpg

“KRİSTALLEŞMİŞ DONDURMA YENİLMEMELİDİR”

Kristalleşmiş dondurmanın tehlikelerinden bahseden TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Yazman Üyesi Süleyman Değerli, şu açıklamalarda bulundu:

“Tekniğine uygun üretilen bir dondurmada kristalleşme olmamalıdır. Eğer dondurmada kumsu bir yapı veya kristalleşme gözlemleniyor ise bu dondurmanın eriyip yeniden donduğu anlamına gelmektedir. Böyle olması da sağlık açısından çeşitli risk ve sorunları beraberinde getirebilmektedir. Dondurma sütten imal edilmesi nedeniyle her süt ürünü gibi bozulmaya, mikroorganizma üremesine elverişli bir gıda maddesidir. Bu nedenle üretildikten sonra satışa sunuluncaya kadar herhangi bir aşamada erimesi zararlı, hastalık yapıcı mikroorganizmaların üremesi için uygun bir ortam oluşturacak ve bozulmaya neden olabilecektir. Sonuçta kristalleşme görülen bir dondurma risk içerdiği için yenilmemelidir.”

dondurma.jpg

“YUMUŞADIKTAN SONRA DONDURMAYIN”

Açık veya kapalı dondurma alırken dikkat edilmesi gerekenler hakkında konuşan Değerli, “Dondurmanın ambalajında şekil bozukluğu, yırtık, delik olmamalı, üründe erime ya da yumuşama, kristalleşme görülmemelidir. Dondurmanın etiketi üzerinde yer alan, üretim ve son kullanma tarihi bilgileri kontrol edilmelidir. Eğer dondurma evde tüketilecekse, alışverişin en sonunda alınmalı ve hızlıca eve götürülüp dondurucuya konulmalıdır. Evde tüketeceğimiz kadar dondurmayı alıp, gerisini dondurucuda muhafaza etmeliyiz ve kesinlikle yumuşadıktan sonra tekrardan dondurmamalıyız” ifadelerine yer verdi.

Diğer taraftan seyyar satıcılar tarafından satılan dondurmaların, özellikle sıcak yaz aylarında soğuk zincir yeterince korunamadığından dolayı alınmamasının önemli olduğunu belirtti. Değerli, dondurmanın dondurulmuş bir ürün olması nedeniyle de soğuk zincirde saklanmasının gerekliliğini vurgu yaptı.

suleyman-degerli.jpg

“GIDA ZEHİRLENMESİNE YOL AÇABİLİR”

Kristalleşmiş dondurma yenildiği takdirde oluşabilecek sorunları aktaran Değerli, “Kristalleşme görülen bir dondurmanın, zararlı mikroorganizmalar tarafından bozulmuş olma riskini içermesinden dolayı tüketilmesi halinde ciddi bir gıda zehirlenmesine yol açabilir. Başta kusma, ishal, bulantı ve ateşe neden olabilir. Bu tür şikâyetler söz konusu ise vakit geçirmeden doktora başvurmak gerekiyor” şeklinde konuştu.

Kaynak:Rüveyda Aslıipek

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.