Kudüs Şairinden geriye kalan 4 yıl

Kudüs Şairinden geriye kalan 4 yıl

Yedi Güzel Adam’dan biri olan ve yazdığı Kudüs şiirleri ile hiçbir zaman dillerden düşmeyen şair, yazar Nuri Pakdil, 4 yıl önce bugün hakkın rahmetine kavuştu.

1934 yılında şairler kenti Kahramanmaraş’ta dünyaya gelen Nuri Pakdil, eğitiminin ardından bir dönem öğretmenlik görevinde bulundu. Hayatı boyunca hep şiirin ve edebiyatın içerisinde olan Pakdil, yazdığı şiirlerle gönüllerde taht kurdu. Daha sonra adlarına ‘7 Güzel Adam’ denilecek arkadaşları ile dergi faaliyetlerinde bulundu. 1984 yılına kadar 18 kitap çıkardı.

nuri-pakdil-6.jpg

Türk Edebiyatı’nın öncü isimlerinden biri olan Nuri Pakdil, ilerleyen yaşının da etkisiyle üst solunum yetmezliği nedeniyle 18 Ekim 2019 tarihinde Ankara’da hayata gözlerini yumdu. Cenazesi, Ankara’nın önemli tarihi ve kültürel noktalarından biri olan Hamamönü’ndeki Tacettin Dergâhı’na defnedildi. İşte 85 yıllık ömründe Nuri Pakdil:

nuri-pakdil-1.jpg

DOĞUMU VE EĞİTİMİ

Nuri Pakdil, 1934 yılında Kahramanmaraş’ta dünyaya geldi. Şairler kenti Maraş’ta yetişen Pakdil, eğitim hayatına yine Kahramanmaraş’ta başladı. Ancak ailesinin onun eğitime bakış açısından kaynaklı eğitime hep ara vermek zorunda kaldı. Ortaokula yaşıtlarından üç yıl sonra başlayan Nuri Pakdil, ünlü Maraş Lisesi’nde lise eğitimini bitirdi. Maraş Lisesi’nin ardından İstanbul yılları başlayan ünlü şair, İstanbul Üniversite Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Lise yıllarında arkadaşları ile lise dergileri çıkaran, yazılar, şiirler ve denemeler kaleme alan Pakdil, üniversite yıllarında da Necip Fazıl ve Sezai Karakoç gibi isimlerle yakınlık kurdu.

nuri-pakdil-3-001.jpg

YEDİ GÜZEL ADAM SERÜVENİ

Maraş’ta bulunduğu sürede “Büyük Doğu” ve “Diriliş” isimli dergileri çıkaran Nuri Pakdil, Diriliş dergisinin yayın hayatına ara vermesiyle birlikte, “7 Güzel Adam” ile birlikte “Edebiyat” dergisini çıkarmaya başladı. Mehmet Akif İnan, Arif Erdem Beyazıt, Rasim Özdenören gibi isimlerle 1984 yılına kadar ara vermeden dergicilik faaliyetine devam eden Pakdil, yıllar sonra dizilere konu olacak bir dava arkadaşlığı sürdürdü.

nuri-pakdil-2.jpg

“KUDÜS ŞAİRİ” YAŞASAYDI İÇİ AĞLARDI

Hayatında Kudüs’e önemli bir yer ayıran ünlü edebiyatçı, hayatı boyunca Kudüs’e özgü eserler kaleme almıştır. Kudüs ile ilgili olarak “Yüreğimin yarısı Mekke'dir, geri kalanı da Medine'dir. Üstünde bir tül gibi Kudüs vardır” diyen Nuri Pakdil’in en bilinin şiirlerinin başında Anneler ve Kudüsler gelir. İşte Anneler ve Kudüsler şiirinden bir kesit:

nuri-pakdil-5.jpg

“Tûr Dağını yaşa

Ki bilesin nerde Kudüs

Ben Kudüs'ü kol saati gibi taşıyorum

Ayarlanmadan Kudüs'e

Boşuna vakit geçirirsin

Buz tutar

Gözün görmez olur

Gel

Anne ol

Çünkü anne

Bir çocuktan bir Kudüs yapar

Adam baba olunca

İçinde bir Kudüs canlanır

Yürü kardeşim

Ayaklarına bir Kudüs gücü gelsin.”

Ünlü şair Nuri Pakdil, ahir ömründe yıllarca haykırdığı Kudüs’e, hayatının son deminde kavuştu. Tarihler 2015’i gösterdiğinde 81 yaşında iken Kudüs’e giden Pakdil, Mescid-i Aksa’da Cuma Namazı kılarak yıllarca beklenen kavuşmayı gerçekleştirdi.

nuri-pakdil-7.jpg

İLERLEYEN YAŞI VE VEFATI

1934 doğumlu olan Nuri Pakdil, ilerleyen yaşının getirdiği bazı sağlık sorunları nedeniyle Ankara Şehir Hastanesi’nde tedavi görüyordu. 18 Ekim 219 tarihinde üst solunum yetmezliği nedeniyle yaşamını yitirdi. Edebiyatseverler ve edebiyat dünyası Kudüs Şairi’nin vefat haberi ile üzülmüş ve Ankara edebiyatçılarla dolmuştu. Vefat eden Pakdil, alınan kararla Hamamönü’nde bulunan Tacettin Dergâhına defnedildi.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.