Kuraklık Çakıl Göleti’ni Kuruttu
Tekirdağ’ın Muratlı ilçesine bağlı Yağcı Mahallesi’nde bulunan Çakıl Göleti, artan sıcaklıklar ve yetersiz yağış nedeniyle tamamen kurudu. Göletteki oksijen seviyesi düşünce çok sayıda balık telef oldu.
Tekirdağ’da yaz mevsiminin kurak geçmesi, doğrudan su kaynaklarını ve tarımsal üretimi tehdit ediyor. Muratlı ilçesine bağlı Yağcı Mahallesi’nde bulunan Çakıl Göleti, yeterli yağış alınamaması nedeniyle bu yıl kurudu. Göletin kuruması, bölgedeki balıkların ölümüne yol açarken, hayvancılık yapan çiftçileri de zor durumda bıraktı
"İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ GÖLETLERİ DE VURUYOR"
Yağcı Mahallesi muhtarı ve aynı zamanda çiftçilik yapan Mehmet Katırcı, son yıllarda yazların giderek daha kurak ve sıcak geçtiğine dikkat çekerek, yaşanan iklim değişikliğinin etkilerine dikkat çekti. Katırcı, “Göleti besleyen su kaynakları kurudu, yeterli yağış olmayınca gölet tamamen kurudu. Su takviyesi olmayınca da oksijen seviyesi azaldı. Böyle olunca balıklar ölmeye başladı,” dedi.
Katırcı, göletin her yıl bölgedeki hayvanların su ihtiyacını karşıladığını ancak bu yıl ilk kez tamamen kuruduğunu belirtti. Göletin kuruması, hem ekosistemi hem de bölgedeki hayvancılığı olumsuz etkiliyor.
Katırcı, iklim değişikliğinin artık çok net hissedildiğini belirterek, “Tarımı, hayvancılığı, su kaynaklarını olumsuz etkilemeye başladı. Göletler, su kaynakları birer birer kuruyor,” diye konuştu.
Bölgede etkili bir çözüm bulunmazsa, hem üretici hem de çevre daha büyük kayıplarla karşı karşıya kalabilir.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.