Kuraklık Kaz Dağları'nı olumsuz etkiledi

Kuraklık Kaz Dağları'nı olumsuz etkiledi

Çanakkale’de çok sayıda su kaynağı bulunan ve mitolojide ‘Bin Pınarlı İda’ olarak geçen Kaz Dağları’nda bulunan Bayramiç Barajı’nda doluluk oranı yüzde 59 olarak ölçüldü. Kaz Dağları ise ilk kez Mart ayında karsız kaldı.

Türkiye'de özellikle son yıllarda yaşanan kuraklık nedeniyle barajlardaki doluluk oranları azaldı. Mitolojide 'Bin Pınarlı İda' olarak geçen Kaz Dağları'ndan beslenen Bayramiç Barajı'nın doluluk oranı yaşanan kuraklık nedeniyle kasım ayında yüzde 10'lara kadar düştü. Mart ayında bölgede etkili olan yağışlarla birlikte 96,5 milyon metreküp su kapasitesine sahip barajdaki su seviyesi yüzde 59'lara kadar çıktı.

baskan.jpg

“ÇELTİK EKİMİ GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ”

Geçen yıllara göre barajdaki bu oranın çok düşük olduğunu belirten Bayramiç Ziraat Odası Başkanı Mesut Şen, "Bu küresel ısınmanın, iklimlerin değişmesi, yağmurların bazı bölgelere çok kuvvetli, bazı bölgelere daha az yağmasından kaynaklanıyor. Burada, ileriki dönemlerde mağdur olmamak için gereken tedbiri baştan alacağız. Biz bununla ilgili bir çalışma başlattık. Ezine Ovası ve Batak Ovası'nda her yıl düzenli olarak ekilen çeltik ekimini, bu yıl nisan yağmurlarını görmeden ektirmek istemiyoruz. Burada önceliğimiz sabit tesislerin korunmasıdır. Bölgemiz genel olarak meyve yetiştiriciliği yapılan bir yer. Önceliğimiz bunun korunması. Nisan ayında beklediğimiz yağışlar olursa, barajımız istediğimiz doluluk oranlarına ulaşırsa çeltik ekimi gerçekleştirebileceğiz" şeklinde konuştu.

ÇOK AZ KAR YAĞDI

Kaz Dağları'nın mart ayında ilk defa karsız kaldığına dikkat çeken Şen, "Çok az bir kar yağdı ancak bu yağış bize yeterli değil. Çünkü Bayramiç Barajı'nın havzası oldukça geniş. Bayramiç Ovası, Ezine Ovası, Kumkale ve Batak Ovası'nın, su ihtiyacı Bayramiç Barajı'ndan karşılanıyor. İlerleyen dönemlerde sıcaklıkları, buharlaşmayı hesaba katarak, tedbirimizi baştan almalıyız. Bu noktada damla sulama sistemleri vazgeçilmezimizdir. Mutlaka bütün çiftçilerimiz sulamalarını damlama yoluyla, suyumuzu israf etmeden kullanmalıdır" dedi.

DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.