Kurban alırken aman dikkat: Ankara’da şap yeniden nüksetti

Kurban alırken aman dikkat: Ankara’da şap yeniden nüksetti

Geçtiğimiz aylarda ülke genelinde baş gösteren şap hastalığı yeniden nüksetti. Ankara’da kurban pazarlarında şap vakaları görülmeye başladı. Yetkililer, tedbir alındığını ve herhangi bir olağanüstülük olmadığını belirterek “kriz durumu yok” dedi.

Şap hastalığı tüm Türkiye’de yaygın bir hal almıştı. Öyle ki bu yılın başında bazı şehirlerde hayvan giriş çıkışları bile kapatılıp hastalığın yayılımını engelleme çalışmaları yapılmıştı. Kurban Bayramı öncesi yaşanan bu gelişmeler, bayrama sayılı günler kala da ortaya çıktı.

kurban-3.jpg

İLK O İLÇEDE GÖRÜLDÜ

Geçtiğimiz günlerde bazı hayvan pazarlarının kapatılmasına neden olan şap hastalığı şoku bu kez de Ankara’nın Altındağ ilçesindeki kurban satış alanında görüldü. Yetkililer ile yapılan görüşmelerde dikkate değer bir durumun olmadığına değinilerek, pazarların ekipler tarafından her gün kontrol altında olduğu bildirildi. Ayrıca münferit bazı olaylar meydana gelen pazarlarda pandemi durumunun olmadığı vurgulandı.

“İNSANDA NEZLE, HAYVANDA ŞAP: KORKULACAK BİR DURUM YOK”

Şap hastalığının gözlemlendiği Altındağ kurban satış ve kesim alanındaki yurdun dört bir yanından gelen satıcılar, pazarda görülen şap hastalığının tehlikeli bir boyutunun olmadığına değinerek gerekli tedbirlerin alındığını söyledi. Şap hastalığına yakalanan bir hayvanın en geç 5 gün içerisinde normale döndüğünü belirten satıcılar olası olumsuz bir durumda gerekli uyarılarda bulunduklarını bildirdi. Şap hastalığının tıpkı insandaki nezle hastalığı gibi olduğuna da değinen satıcılar korkulacak bir durumun olmadığını vurguladı.

kurban-1.jpg

“KRİZ DURUMU SÖZ KONUSU DEĞİL”

Altındağ kurban satış ve kesim alanındaki görülen şap hastalığı üzerine yetkililer tarafından bilgi alındı. Yetkililerden alınan bilgilere göre Ankara’nın merkezinde bulunan 11 hayvan pazarında birden bazı münferit olaylar görülse de herhangi bir olağanüstülük durumun olmadığının altı çizildi. Yetkililer ve veteriner hekimlerce her gün hayvan pazarlarında gerekli işlem yaptıklarını belirten yetkili merciler, her türlü tedbirin alındığı ve kriz durumunun olmadığını da söyledi.

Kurban’ın ticaret değil bir ibadet olduğunu vurgulayarak vatandaşların ibadetlerini gönül rahatlığıyla yapabilmesini sağlamayı amaçladıklarını ve bunun için çalıştıklarını belirten yetkililer; olası bir olumsuzluk durumunda gerekli uyarılarda bulunulacağını ancak hemen her kurban bayramı öncesi yaşanan münferit olaylardan dolayı pandemi durumunun söz konusu olmadığını bildirdi.

kurban-4.jpg

BAZI İLLER KAPATILMIŞTI

2023 yılının mart ayında bazı ulusal basın organlarında çıkan haberlere göre birkaç şehir hayvan giriş çıkışına kapatılmıştı. Şap hastalığının yayılımının önlenmesi ve hayvanlara şap hastalığı için aşılarının hızlı bir şekilde yapılması için hayvan giriş çıkışı yasaklanan şehirler; Siirt, Diyarbakır, Denizli ve Samsun olmuştu. Öyle ki aşılamanın hızlı bir şekilde bitirilebilmesi için o illerdeki yetkili kurumlarda çalışan işçilerin tüm izinleri de iptal edilmişti.

BAZI HAYVAN PAZARLARI KARANTİNAYA ALINMIŞTI

Özellikle de büyükbaş hayvanlarda görülen şap hastalığı, Türkiye’nin hemen her noktasında görülmüş, bayram öncesi bazı hayvan pazarları karantinaya alınmıştı. Önceki dönem Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, şap hastalığı ile ilgili olarak ülkemizdeki bütün büyükbaş hayvanların aşılanması gerektiği noktasında uyarılarda bulunmuş ve gerekli çalışmaların başladığını bildirmişti.

kurban-2.jpg

TÜRKİYE’NİN EN İYİSİ ALTINDAĞ

Yıllar önce yapılan çalışmalar sonrası inşa süreci başlayan Altındağ Hayvan Satış ve Kesim alanı, sadece Ankara’nın değil tüm Türkiye’nin en iyi hayvan satış ve kesim alanı olarak nitelendiriliyor. Altındağ kurban satış ve kesim alanı hem satıcı için hem de hayvanlar için konforunun yanı sıra bayramlarda halk içinde oldukça kolaylık sağlıyor. Pazardaki kesimhane sayesinde büyükşehirde kurban kesme sıkıntısı yaşayan vatandaşlar, hayvanlarını kolaylıkla kesimini yapabiliyor. Yetkililer Altındağ kurban satış ve kesim alanında saatte 60 hayvan kesimi gerçekleştirilebildiğini söylüyor.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.