Kurban Bayramı öncesi 25 bin TL ödeme

Kurban Bayramı öncesi 25 bin TL ödeme

EYT başvuruları Mart ayında başladı ve şu ana kadar başvuran kişi sayısı 1.8 milyona ulaştı. Bu başvuruların 1 milyondan fazlası sonuçlandırıldı ve birçok EYT'li maaşlarını toplu olarak almaya başladı.

EYT başvuruları Mart ayında başladı ve şu ana kadar başvuran kişi sayısı 1.8 milyona ulaştı. Bu başvuruların 1 milyondan fazlası sonuçlandırıldı ve birçok EYT'li maaşlarını toplu olarak almaya başladı. Özellikle Mart ayında başvuranlar, Nisan maaş farkıyla birlikte Nisan, Mayıs ve Haziran maaşlarını, Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı ikramiyelerini toplu olarak alabilecekler. Ancak Nisan'da başvuranlar, Ramazan Bayramı ikramiyesini kaçırmış olacaklar, ancak diğer ödemeler kendilerine yapılacak.

Faruk Erdem'in Sabah gazetesindeki habere göre, henüz işlemleri tamamlanmayan EYT'liler de bulunmaktadır. İşlemleri tamamlanmayan EYT'lilerin maaş bağlanmamasının nedeni, kendilerinden kaynaklanan sebepler olabilir. Henüz işlemleri tamamlanmayan EYT'lilerin aşağıdaki adımlara dikkat etmeleri gerekmektedir:

Bağ-Kur borcunuz var mı?

Eğer daha önceden ödenmemiş bir Bağ-Kur borcunuz varsa, emeklilik işlemleriniz durdurulur. Borcunuzu ödedikten sonra işlemler başlatılabilir. Borcunuzun olup olmadığını e-devlet üzerinden öğrenebilirsiniz. Eğer borcunuz varsa, mevcut yapılandırmadan faydalanarak faizlerini silip kolayca ödeyebilirsiniz.

Bağ-Kur tesciliniz var mı?

Daha önce yapılmış bir Bağ-Kur tesciliniz (Bağ-Kur çalışmanız) varsa, bunu e-devlet üzerinden kontrol edebilirsiniz. "4B tescil kaydı" bölümüne girerek kolayca bulabilirsiniz. Eğer böyle bir tesciliniz varsa, bu bilgiye sahip olan SGK müdürlüğü ile yazışma yapmanız gerekebilir ve bu da süreci uzatabilir.

Başka bir SGK müdürlüğünde dosyanız var mı?

Başvurduğunuz SGK müdürlüğünün dışında başka bir bölgede çalışmanız varsa, orada da bir dosyanız olabilir ve bu dosyaların birleştirilmesi gerekebilir. Bu da süreci uzatabilir.

GSS (Bağ-Kur) borcunuz var mı?

Genel Sağlık Sigortası borcu olan Bağ-Kur'luların emeklilik işlemleri yapılamaz. Bu nedenle e-devlet üzerinden borcunuzu kontrol edip ödemeniz gerekmektedir. Yapılandırma yasasından faydalanabilirsiniz.

Hizmet birleştirmesi yapıldı mı?

Farklı kurumlarda (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı) çalışmaları olan EYT'lilerin bu hizmetlerini birleştirmeleri gerekebilir. Bu işlemleri de takip etmeniz önemlidir. Hizmet birleştirilmesi gerekiyorsa, bu durum da süreci uzatabilir.

Eksik prim ya da yıl var mı?

EYT'nin şartları, 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olmayı ve işe girişe bağlı olarak 5000-5975 gün prim ödemiş olmayı gerektirir. Ayrıca erkekler için işe giriş tarihinden itibaren 25 yılın geçmiş olması gerekmektedir. Tüm bu şartların tamamlanması gerekmektedir.

Başvuru tarihiniz ne zaman?

Başvuru tarihiniz de önemlidir. Öncelikle Mart ayında başvuranların işlemleri yapılır, ardından sırayla Nisan ve Mayıs başvuruları işleme alınır.

SGK'da yoğunluk var mı?

Yukarıdaki eksikliklerin tamamını gidermenize rağmen, özellikle büyük şehirlerde bazı SGK müdürlüklerinde yoğunluk yaşanabilir ve bu da süreci uzatabilir.

MAAŞ AVANSI ALMA İMKANI

Yukarıdaki adımları takip etmenize rağmen hala maaşınız bağlanmamışsa, avans alma seçeneğiniz bulunmaktadır. SGK'nın 2018/38 sayılı genelgesine göre, maaş bağlanması beklenen sigortalılara ve hak sahiplerine gelir ve aylık bağlanamaması durumunda, kurumca gelir ve aylık bağlanmasına hak kazanmış olanlara avans ödenebilir.

Avans miktarı, bağlanacak aylıklarda net asgari ücretin 3 katını, gelirlerde ise net asgari ücretin 2 katını geçmemek üzere SGK tarafından belirlenir. Bu düzenleme gereğince, 3 Mart tarihinden itibaren 90 gün içinde maaşları bağlanmayan EYT'liler, yazılı olarak SGK'ya başvurarak avans talep edebilirler. 3 asgari ücrete kadar (25.500 TL'ye kadar) avans almak mümkündür.

ASGARİ ÜCRET TEMMUZ ZAMMI İLE YÜKSELECEK

Asgari ücret Temmuz zammıyla birlikte bu miktar yeniden artacaktır. Dolayısıyla, 3 Mart tarihinde başvuruda bulunan bir EYT'li, maaşı henüz bağlanmamışsa 2 Haziran'dan itibaren yazılı olarak başvurarak avansını alabilecektir. Avans alınan miktar sizin SGK'da birekin maaşınızdan yüksek ise bu kez kalan kısım sonraki maaşlarınızdan 1/4 oranında taksitler halinde kesilecek.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.