Kurban Bayramı öncesi şap endişesi: Uzmanlar “Sıkıntı yok” dedi

Kurban Bayramı öncesi şap endişesi: Uzmanlar “Sıkıntı yok” dedi

Gazetemize konuşan Veteriner Hekim Orhan Alkan, kurbanlıklardaki şap hastalığı riskine ilişkin “Özellikle İç Anadolu Bölgesi’nde sıkıntılı bir durum yok. Geçen yıl 2 defa yapılan aşı, bu yıl 3’e çıkarıldı. Bu da koruyuculuğu arttırdı” dedi.

Geçtiğimiz yıl Kurban Bayramı öncesinde, kurbanlıklarda görülen şap hastalığı ülke gündemine bomba gibi düşmüştü. Bunun üzerine birçok kurban pazarı kapatılarak, hayvanlar aşılanmıştı.

2024 Kurban Bayramı yaklaşırken, kurbanlık alacak vatandaşlar geçen yıl görülen şap hastalığının, bu yıl olup olmadığını merak ediyor. Bizde akıllardaki soru işaretlerini gidermek adına Veteriner Hekim Orhan Alkan ile kurbanlıklardaki şap hastalığı riski hakkında konuştuk. Gazetemize özel açıklamalarda bulunan Alkan, “Bu yıl gerekli tedbirler alındı. Geçen yıl 2 defa yapılan aşı, bu yıl 3’e çıkarıldı. Bu da koruyuculuğu daha da arttı. O nedenle de hastalık daha az seyrediyor. Özellikle İç Anadolu Bölgesi’nde sıkıntılı bir durum yok. Vatandaşlar kurbanlıklarını gönül rahatlığı ile alabilir” dedi. Doğu Anadolu Bölgesi'nde şap hastalığı ile alakalı problemin olduğunu aktaran Alkan, bu durumun İç Anadolu’daki kurbanlıklar için olası bir tehdit oluşturabileceğini belirtti.

orhan-kalkan.jpg

“GEREKLİ TEDBİRLER ALINDI”

Hayvan hareketliliğinin olduğu her dönemde şap hastalığı ile alakalı potansiyel bir risk olduğunu belirten Veteriner Hekim Orhan Alkan bu yıl mevcut sıkıntının bir önceki yıllara göre daha az olduğunu ifade etti. Piyasada kurbanlık hayvan sayısının az olduğundan bahseden Alkan, “Şap hastalığı için özellikle İç Anadolu Bölgesi’nde sıkıntılı bir durum yok. Bölgesel olarak vardır fakat genel olarak bir yayılım durumu görünmüyor. Çok az bölgelerde olsa da geçtiğimiz yıl ki kadar yoğun bir şap hastalığı yok. Bu yıl gerekli tedbirler alındı. Geçen yıl 2 defa yapılan aşı, bu yıl 3’e çıkarıldı. Bu da koruyuculuğu daha da arttı. O nedenle de hastalık daha az seyrediyor. Vatandaşlar kurbanlıklarını gönül rahatlığı ile alabilir” şeklinde konuştu.

ap-hastaligi.jpg

“DOĞU BÖLGESİ'NDE PROBLEM VAR”

İç Anadolu Bölgesi’nde şap hastalığı konusunda herhangi bir sıkıntı olmadığını vurgulayan Alkan, Doğu Anadolu Bölgesi hakkında şunları aktardı:

“Şu anda Doğu Anadolu Bölgesi'nde şap hastalığı ile alakalı problem var. Oralarda pazarlar kapalı ve karantina uygulaması yapılıyor. Tabi İç Anadolu Bölgesi’nde bulunan kurban pazarlarına, Doğu Anadolu Bölgesi’nden hayvanlar geliyor. Bu da doğudaki mevcut şap hastalığının buraya getirilmesi demek oluyor. İç Anadolu’daki kurbanlıklar için olası bir tehdit durumu demek oluyor.”

ap-hastaligiii.jpg

“SATICIYLA RİSKLERİ KONUŞMAK LAZIM”

Kurbanlığın şap hastalığına yakalanma riski göz önünde bulundurularak satıcı ile pazarlığı o doğrultuda yapmanın, oluşacak kayıpları önleyeceğini söyleyen Alkan, “Piyasada şap hastalığı olsa dahi bu alıcıdan çok üreticiyi etkileyen bir durum. Üreticiler için ciddi ekonomik kayıplara sebep olabilen bir hastalık. Ancak birisi bugün pazarlığını yapıp kurbanını aldıysa ve olası bir durumdan dolayı kurbanlık şap hastalığına yakalandıysa aldığı kiloların çok daha altına hatta hayvanın ölüme kadar gitmesine sebep olabilecek bir durum söz konusu olabilir. Bu aşama kurbanlığın pazarlığını yaparken olası riskleri göz önünde bulundurarak konuşmak lazım. Cayılabilecek kaporalar vermek lazım” ifadelerine yer verdi.

veterner.jpg

“PROBLEM ARZ ETMİYOR”

Eti 70 derecede pişirdikten sonra virüsün dayanma gücünün olmadığını ifade eden Alkan, “Pişirilerek yenilen hayvan etlerinde şap hastalığı olsa dahi bir problem arz etmiyor” dedi. Alkan, sözlerini şu cümlelerle noktaladı:

“Şap hastalığından ötürü vatandaşın hayvanı alıp almaması, vatandaşı çok etkileyen bir durum değil. Bu durum yetiştiriciyi etkiliyor. Şap hastalığının yetiştirici açısından zararlarına baktığımızda; yetiştiricinin elinde hayvanın ölmesine, telef olmasına, sattığı kurbanlığın zayıflamasın, verim kayıplarına ve ilaç masrafları gibi şeylere sebep oluyor. Ancak vatandaşın yemesiyle alakalı bir problemi yok. Şap hastalığı insanlara normalde açık yaralardan geçebilir ama doğal su vücut akıntılarıyla da geçip ulaşabilir.”

Kaynak:RÜVEYDA ASLIİPEK / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.