Kurbanlık alacaklara uyarı: Nelere dikkat edilmeli?

Kurbanlık alacaklara uyarı: Nelere dikkat edilmeli?

16 Haziran’da idrak edilecek olan Kurban Bayramı için hayvan pazarları kurulmaya başladı. Kurban seçimi yapılırken hayvanın özellikleri de büyük önem taşıyor. Bir hayvanın kurbanlık olabilmesi için gereken özellikler nelerdir? İşte, bütün merak edilenler…

Birinci günü 16 Haziran’da idrak edilecek olan Kurban Bayramı’na sayılı günler kala vatandaşlar dini vecibelerini yerine getirmek için kurban pazarlarının yolunu tuttu. Kurban seçimi yapılırken hayvanın özellikleri de büyük önem taşıyor. Buna göre, kurbanlık hayvan seçerken yaş, boynuz ve diş gibi özellikleri nasıl olmalı? Nelere dikkat edilmelidir? Hangi hayvanlar kurbanlıktır? İşte kurbanlık hayvanda olması gereken özellikler ile ilgili tüm merak edilenler...

2-003.jpg

DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

Büyükbaş hayvanlarda, ön alt iki dişin 2 yaşından sonra dökülmesi, "çapak attı" olarak adlandırılır. Bu sebeple de kurbanlık hayvan seçiminde bu duruma dikkat etmek gerekir. Dişleri henüz dökmemiş hayvanlar kurbanlık olarak sayılmaz. O nedenle de 2 yaşını doldurmuş ve süt dişlerini kaybetmiş hayvanlar kurbanlık için en doğru olandır. Bunların yanı sıra hayvanın herhangi bir uzvunun eksik olmaması oldukça önemlidir. Boynuzlarının kırık olmaması, besili ve genel görünümünün sağlıklı olması gerekir. Kurbanlık hayvan alırken dikkat edilmesi gereken diğer hususlar arasında ayak ağrısının ve salya akıntısının da bulunmaması yer alır.

Kurban olarak seçilen hayvanın türü belirlendikten sonra dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır;

  • Dini kurallara uygunluğu
  • Hayvanın sağlığı ve fiziksel durumu
  • Hayvanın beslenme durumu
  • Alım yeri ve satıcı seçimi
  • Fiyatı ve ağırlığı
  • Satış belgeleri ve resmi işlemler

4-003.jpg

HAYVANIN TAŞIMASI GEREKEN NİTELİKLER

Kurbanlık hayvanın taşıması gereken nitelikler Diyanet İşleri Başkanlığı’nın resmi sitesinden yapılan açıklamaya göre şu şekilde:

“Kurban edilecek hayvanın, sağlıklı, organları tam ve besili olması, hem ibadet açısından hem de sağlık bakımından önem arz eder. Bu nedenle, kötürüm derecesinde hasta, zayıf ve düşkün, kesileceği yere gidemeyecek derecede topal, bir veya iki gözü kör, boynuzlarının biri veya ikisi kökünden kırık, dili, kuyruğu, kulakları ve memelerinin yarısı kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük hayvanlardan kurban olmaz. Ancak hayvanın doğuştan boynuzsuz olması, şaşı, hafif topal, hafif hasta, bir kulağı delik veya yırtılmış olması, memelerinin yarıdan daha azının olmaması, kurban edilmesine engel değildir (Kâsânî, Bedâi‘, 5/75-76). Buna göre hayvanın değerini düşürücü nitelikteki kusurlar kurbana engeldir.”

3-005.jpg

KUYRUK BOYU ÖNEMLİ

Diyanet İşleri Başkanlığı, kuyruksuz veya kuyruğu kesik koyunlar kurban edilebilir mi? sorusuna ise; “Doğuştan kuyruksuz olan veya besili olması için küçük yaşta kuyrukları boğulmak suretiyle düşürülen koyunların kurban edilmelerinde bir sakınca yoktur. Ancak bir kaza ile değerini azaltacak şekilde kuyruğunun tamamı veya yarısından çoğu kopan hayvanın kurban edilmesi caiz değildir (İbnü’l-Hümâm, Fethü'l-kadîr, 9/514-515)” şeklinde cevap verdi.

Kaynak:İlksayfa Gazetesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.