Limon hasadı bu yıl kepçelerle yapılıyor: Üretici zarar ediyor

Limon hasadı bu yıl kepçelerle yapılıyor: Üretici zarar ediyor

Bu sene limon hasadı Mersin, Adana ve Hatay’ın bazı bölgelerinde kepçeyle yapılıyor. Ekonomi Gazetesi yazarı Ali Ekber Yıldırım sosyal medyada konuyla alakalı bir video paylaşarak, ‘‘1 liraya satılamayan limon büyükşehirlerde 15-20 liraya’’ dedi.

Üreticiler yetiştirdikleri limonlar elinde kalınca, çözümü limon ağaçlarını sökmekte buldu. Sosyal medyada paylaşılan hasat görüntülerinde kepçe kullanıldığı görüldü. Limon tarımında yaşanan sorunlar 2 yıldır sürüyor. Limon üreticisi zaman zaman değişik yöntemlerle tepkisini dile getiriyor.

Ekonomi Gazetesi Yazarı Ali Ekber Yıldırım videoyu şu açıklamayla paylaştı, ‘‘Üretici kilosunu 1 liraya satamadığı limonu kökünden söküyor. Sökülen ağaçlar sadece bir çiftçiye ait değil, bu ülkenin milli servetidir. O limonların yetişmesi için yıllarca bu ülkenin suyu kullanıldı, dövizle ithal edilen gübre, mazot, kullanıldı. En yüce değer denilen emek kullanıldı.’’

1-arabaslik-001.png

TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI VERİLERİ

Limonda yaşanan plansız üretim ve nakliye sorunları limon üreticilerinin zarara uğramasına neden oluyor. Tarım ve orman Bakanlığı’nın paylaştığı veriler ışığında limonun yurt dışından ithal edildiği görülüyor. Türkiye dünyanın en çok limon üreten ülkeleri arasında 4. Sırada bulunuyor. Türkiye 2023 yılının ilk 4 ayında 242.762 ton limon ihraç etti. 2.022 ton ise ithalat gerçekleştirdi. Türkiye dış pazarda yükselen değer olmasına rağmen iç pazarda üretim maliyeti, gübre fiyatları ve üreticinin malını elinden ucuza çıkarması gibi sorunlar ile karşı karşıya kaldı.

2-arabaslik-icin.png

KEPÇELİ HASADA SOSYAL MEDYADAN TEPKİ

Limon ağaçlarının kökünden söküldüğü görüntülere sosyal medya kullanıcılarından tepki geldi. Orhan Kökten isimli X kullanıcısı, ‘‘Plansız üretim ve doğru lojistik sistemleri kullanmamanın tabi sonucu. Çoktan ülkenin verimli toprakları ile tüketici yoğun noktalar arasında demiryolu ile taşımacılık sistemleri kurulmalıydı. Ayrıca Hal Yasası baştan yapılmalı bence’’ yorumlarında bulundu. Bülent Yetik isimli bir diğer kullanıcı ise, ‘‘Seneye de limon bulunmaz. Kilosu 100 lira olur. Bir sonraki sene yine herkes limon yapmaya uğraşır. Tarım politikası olmayıp, karar verme işi garibim çiftçiye kalınca daha çok olur bu döngüler’’ şeklinde yorumda bulundu.

son-arabaslik.png

LİMON ÜRETİMİNDE MERSİN LİDER

Türkiye limon üretiminde en büyük paya sahip il üretimin yüzde 46’sını sırtlayan Mersin oldu. Mersin’i yüzde 32 ile Adana takip etti. Hatay ise üretime yüzde 10’luk katkı sağlayarak 3. Sırada yer aldı. En çok limon ihraç ettiğimiz ülkelerin zirvesinde Irak bulundu. Irak’tan sonra en çok limon ihracatı Rusya’ya yapıldı. En fazla limon ithal ettiğimiz ülke ise yavru vatan Kıbrıs. TÜİK Bitkisel Üretim 1.tahminine göre 2023 yılında 1,5 milyon ton limon üretimi bekleniyor.

Mikail Karaman / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.