Lisans eğitiminde ilginç istatistik
Türkiye'de en az bir ebeveyni üniversite mezunu olan 25-64 yaş aralığındaki yetişkinlerin yüzde 81'i üniversite mezunuyken, her iki ebeveyni de lise mezunu dahi olmayan aynı yaş grubundaki bireylerin yalnızca yüzde 18’i üniversite mezunu.
OECD’nin Bir Bakışta Eğitim 2024 raporunda Türkiye’nin eğitim ve istihdam alanındaki çarpıcı verileri gözler önüne serildi. Rapora göre, ebeveynlerin eğitim seviyesi çocuklarının üniversite mezunu olma oranı üzerinde önemli bir etkiye sahip. Türkiye'de en az bir ebeveyni üniversite mezunu olan 25-64 yaş aralığındaki yetişkinlerin yüzde 81'i üniversite mezunuyken, her iki ebeveyni de lise mezunu dahi olmayan aynı yaş grubundaki bireylerin yalnızca yüzde 18’i üniversite mezunu.
İŞSİZ GENÇLER ALARM VERİYOR
Raporda dikkat çeken bir diğer önemli konu ne eğitimde ne istihdamda olan gençlerin durumu. Türkiye’de 18-24 yaş aralığındaki gençlerin yüzde 31,1’i ne eğitim alıyor ne de çalışıyor. OECD ortalaması yüzde 13,7 iken Türkiye’deki yüksek oran endişe veriyor.
Kadınlar ve erkekler arasında ise büyük bir fark var. Türkiye'de ne eğitimde ne istihdamda olan kadınların oranı yüzde 41,4 iken, erkeklerde bu oran yüzde 21,4 olarak kaydedildi. OECD ortalamasına göre ise bu oran kadınlarda yüzde 14,4, erkeklerde ise yüzde 13,1.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.