Mağazalarda barkod dönemi bitiyor: Bu tarihten itibaren karekod kullanılacak

Mağazalarda barkod dönemi bitiyor: Bu tarihten itibaren karekod kullanılacak

Mağazalarda barkod devri kapanıyor. 2027 yılı itibariyle 'Barkod' sistemi tarih olacak ve yerine 'Karekod' gelecek. Yeni sistemle birlikte son kullanma tarihi yaklaşan ürünler kasadan geçemeyecek.

Türkiye'de satışa sunulan ve neredeyse tüm mağazalarda kullanılan 'Barkod' sistemini oluşturan GS1 Türkiye, barkodun yakın zamanda tarih olacağını açıkladı.

İlaç, tekstil, kozmetik, elektronik, gıda, kırtasiye dahil birçok sektörde kullanılan barkod ile ilgili GS1 Türkiye Genel Müdürü Elif Bilgehan Müftüoğlu, dikkat çeken ifadeler kullandı.

kasa.gif

HER GÜN 10 MİLYAR KEZ 'BİP' SESİ DUYULUYOR

Mağazalarda bulunun ürünlerin yüzde 99'unda barkodlarının bulunduğunu açıklayan Müftüoğlu, her gün 10 milyar kez kasalarda ‘bip’ sesinin duyulduğunu söyledi.

SON KULLANMA TARİHİ YAKLAŞAN ÜRÜN KASADAN GEÇMEYECEK

Müftüoğlu, barkod sisteminin devrinin biteceğini belirterek “Ürün Verisi Yakalama hizmetinin devamı olarak 2027’de karekoda geçeceğiz” dedi. Müftüoğlu, karekoda geçişle son kullanma tarihi yaklaşan bir ürünün kasadan geçemeyeceğini kaydetti.

kasa-barkod.gif

ÜRÜNE AİT PEK ÇOK BİLGİ YER ALACAK

Türkiye gazetesine konuşan Elif Bilgehan Müftüoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Karekoda geçiş, 2024 – 2030 arası farklı yönetmeliklerle devreye girecek olan Avrupa Birliği Dijital Ürün Pasaportu regülasyonuna uyumu da sağlayacak. Bu pasaportta karbon emisyonundan tutun da ne kadar su kullanıldı, ürün nerede nasıl üretildi, çocuk işçi çalıştırıldı mı gibi ürüne ait pek çok bilginin yer alması gerekecek."

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.