MAK Danışmanlık: Özür diler ve helallik isteriz

MAK Danışmanlık: Özür diler ve helallik isteriz

MAK Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kulat seçim öncesi tahminleriyle gündem oldu. Seçim tahminlerinin yanlış olması hakkında Resmî olmayan seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından MAK Danışmanlık Kamuoyu açıklamasında bulundu.

MAK Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kulat, 14 Mayıs seçim sonuçlarının netleşmesi sonrası, seçim öncesinde yaptığı analizlerle gündem oldu. Kulat'ın 6,4 oy alacak dediği MHP, 10,1 oy alırken 29,2 oy alacağını ön sürdüğü CHP dört partinin desteğine rağmen ise yüzde 25'lerde kaldı. Kulat, Kılıçdaroğlunun yüzde 50,9 ile ilk turda kazanacağını da iddia etmişti. Resmî olmayan sonuçlara göre Erdoğan 2 milyon 600 bin oy farkla Kılıçdaroğlu'nun önüne geçti.

Resmî olmayan seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından MAK Danışmanlık Kamuoyu açıklamasında bulundu.

MAK Danışmanlık tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;

14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği seçimlerinden önce MAK Danışmanlık tarafından yapılarak abonelerine iletilen ve 3 grafiği de sosyal medya üzerinden paylaşılan Araştırmada hata payı İle izah edilemeyecek sapmalar tespit edilmiştir.

Türkiye'deki pek çok firmanın da son araştırmalarında benzer sonuçları paylaştığı görülmüştür. Bu seçim sonuçlarındaki sapmaların sebepleri hakkında öz eleştiri ve tespit edilebilen muhtemel nedenleri içeren ayrıntılı bır raporu abonelerine, özet bir bilgiyi de kamuoyuna saygıyla duyurmak bir mesleki zorunluluk olmuştur.

Normalde her ay Türkiye seçmeninin yüzdelik bir oranı İle Türkiye Seçmen dağılım ortalamasına uygun sayıda, cinsiyet kotası, yaş aralığı kotası, son seçim sonuçlarına katılım kotası gibi kotalar dikkate alınarak yapılan bu çalışmalarda eğitim verilen saha çalışanları görevlendirilmektedir

Ciddi her Kamuoyu Araştırmasının 4 temel argümanı vardır ki bunların her birindeki muhtemel hatalar sonuca doğrudan etki etmektedir.

I. Soru hazırlama.

  1. Araştırma tekniği.

  2. Araştırmanın zamanlaması.

  3. Veri sonuç değerlendirme ve analizi

MAK Danışmanlık kendi bünyesinde yaptığı İç denetimde bu araştırma İle İlgili aşağıdaki sonuçlar değerlendirilmektedir,

Araştırmanın yüz yüze yapılan bölümündeki verilerinin toplanma ve değerlendirmesinde hata olmadığı görülmüştür_ Ancak; Deprem Bölgesindeki mücbir sebeplerle yüz yüze yapılamayan / CALLCENTER üzerinden yaptırılan çalışmanın soru tekniği, data değerlendirmesinin sorunlu Olduğu ortaya çıkan verilerin toplama etkisinin + % 2,9 düzeyinde doğrudan etkisi olabileceği değerlendirilmektedir-

  1. Yüz yüze Saha Araştırması seçimden 18 gün kala başlamış 12 gün önce bitmiş, CALLCENTER üzerinden yapılan bölüm İse 13 gün önce yaptırılmıştır. Zamanlama bu tarihlerden sonraki seçim sonucunu doğrudan etkileyen çok fazla etken nedeniyle hatalı olduğu değerlendirilmektedir ki', bu süreçte; Cumhurbaşkanı adaylarından adaylıktan çekilmeler, İttifakların uyumu / uyumsuzluğu, kısa süreli kampanyanın esasla son 10 günde yoğunluk kazanması, değişken çokluğu; paylaşılan sonuçlardaki İsabetsizliğin sebepleri arasında değerlendirilmektedir.

  2. Araştırmanın Türkiye Genelinde yüz yüze, Deprem Bölgesine yönelik çalışmanın İse CALLCENTER üzerinden yapılması ve bu iki çalışmanın HIBRİT bir çalışma olarak raporlanması raporda ciddi sapmaların önemli nedeni olarak değerlendirilmektedir.

  3. 4_ Önce deprem, sonra Ramazan ve Bayram gibi klasik kampanyaya çok az zaman ayrılarak gidilen bu seçimde; yine kısa süren kampanya döneminin yarısından önce tamamlanan bu çalışmanın yapıldığı iklimde ülkenin ekonomik sosyal sorunlarına seçmenin bu sorunlar yüzünden hükumete Yönelik yoğun eleştirişine karşılık: özellikle 12 günde hükümetin Güvenlik Politikaları, Savunma Sanayisi vb, milli hassasiyetleri daha belirgin şekilde öne çıkarması ve muhalefeti terörle arasına mesafe koymamakla suçlaması (iddiaların doğruluğu ya da yani yanlışlığından bağımsız ) bunun seçmende karşılık bulması milliyetçi seçmenin AK Parti' ye kızsa da ittifak dışı partiler yerine ittifak içindeki MHP ve YRP ni tercih etmesi sonucunu çıkarmış, bu gelişmeler öncesinde yapılan bu çalışma; bu sonucu görmeye yeterince imkan vermediği değerlendi rıhnektedır

    Abonelerimize detaylı arz etliğimiz tüm bileşenler tarafından —tamamen ön kabulsüz— ayrıntılı olarak değerlendirmeye tabii tutulmuş ve bundan sonraki çalışmalar için önemli dersler çıkarılmış olacaktır.

    Türkiye'de faliyet gösteren Kamuoyu Araştırma Firmalarından bu seçim sonuçlarında isabet etme başarısı gösteren meslektaşlarımızı tebrik ederiz.

    14 Mayıs seçimlerinin toplumsal huzur İçinde tamamlanmasında emeği geçen herkese teşekkür edeyiz.

    Bu seçimde girdiği her seçimde olduğu gibi bir kere daha partisini 1. parti yapan ve Cumhurbaşkanlığı seçiminde % 49.5 oy İlan Sayın Recep Erdoğan'a, ülkemizin yeni dönemde yönetmeye talip olan Cumhurbaşkanı Adaylarına. Milletvekili Adaylarına, Siyasi Partilerimizin hepsine bayrılar dileriz,

    Firmamız tarafından paylaşılan veriler nedeniyle (en küçük bir kastımız olmaksızın üzülmesine sebep olduğumuz. kırılan. rahatsız olan herkesten en samimi ifadeyle özür diler ve helallik isteriz.

    Geçmişte pek çok başarılı sonuçlarla isabet etmiş, zor şartlarda veri üretimi yapan ama bu seçimlerde isabetli sonuç paylaşamayan pek çok kamuoyu araştırma firmasının da muhtemelen kendi iç bünyelerinde değerlendirmeleri olmuştur/ olacaktır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur

Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.