Marketler hal esnafını bitirdi

Marketler hal esnafını bitirdi

Ulus Hali Esnafı, marketlerin küçük esnafı bitirdiğini satışların geçmiş yıllara oranla kat be kat azaldığını söyledi. 

Ramazan dolayısıyla satışların durgun olduğunu dile getiren esnaf, vatandaşların çoğunun marketleri tercih ettiğini, bunun da hal esnafının satışlarını azalttığını belirtti. Hal esnafı, halin eski canlılığını kazanması için bir an önce çalışmalar yapılması gerektiğini, Ulus Hali’nin Ankara’nın simgelerinden biri olduğunu ifade etti.

İnsanlar Hazıra Alıştı

25 yıldır meyve-sebze satışı yapan hal esnafı Ali Akın fiyatların geçen yıllara oranla daha ucuz olduğu halde vatandaşların ürünleri almadıklarından yakındı. Akın satışlarda Ramazan’ın da etkisinin olduğunu belirterek, “Vatandaşlar buraya gelmektense marketleri tercih ediyorlar, her yer market doldu, artık mahalle bakkalı bile ufak çapta meyve-sebze satmaya başladı. Bu da bizi olumsuz etkiliyor. Bir diğer sorunun ise insanların hazıra alıştığını, iftarı bile dışarda restoranda yaptıklarını belirten Akın, “İnsanlar hazır yemek yiyor, meyveyi bile dışarda yiyorlar, önceden 30 kasa patlıcanı satardık şimdi 1 kasa patlıcanı zor satıyoruz” şeklinde konuştu.

Vatandaşlar Hale Sahip Çıkmalı

Bir diğer hal esnafı Selahattin Uçar 63 yaşında olduğunu 13 yaşından beri halde esnaf olduğunu dile getiren Uçar, “4-5 sene önceki Ramazanlarla bu Ramazan karşılaştırıldığında satışlarda çok büyük azalma var, satışlar durgun. Neden kaynaklandığını bilmiyoruz, vatandaşın alım gücü yok, marketlerin çok büyük etkisi var. Vatandaş hale gelmektense en yakın markete gidiyor, markette ürün bizden pahalı ama vatandaş buraya gelmektense oraya gidiyor. Biz de ürün günlük geliyor. Sattığımız ürünleri sabah erkenden toptancılardan alır buraya geliriz. En taze ürün halde bulunur” dedi. Vatandaşların hale sahip çıkmasını isteyen Uçar, halin tarihi bir dokusu olduğunu bu yüzden Ankaralıların buna sahip çıkmaları gerektiğini vurguladı.

dsc_0269.jpg

Balık Satışları da Azaldı

Ramazan’da balık satışlarının da azaldığını belirten Ali Yıldırım, vatandaşların Ramazan’da genelde kırmızı ve beyaz ete yöneldiğini bu yüzden satışların biraz durgun olduğunu belirtti. Yıldırım, “Vatandaş Ramazan’da ev kokmasın diye genelde balığı tercih etmiyor. Şikâyetleri bu yönde oluyor. Uzmanlar ise Ramazan’da balığın tercih sebebi olması gerektiğini, gün içinde bitkin düşen vücudun ihtiyacı olan proteinin balıkta bol miktarda bulunduğunu söylüyor.” Şeklinde konuştu. Vatandaşlara önerilerde de bulunan Yıldırım fırında balık yapacaklara Çupra ve Levrek, tavada alabalık ve somon, ızgarada ise Norveç somonunun güzel olacağını belirtti. Balığın yaz mevsimi olduğu için de tercih edilmediğini söyleyen Yıldırım, “Balık kış sezonunda daha çok tercih ediliyor, Ramazan’ın kışa denk geldiği zamanlar da en iyi satışlarımızı, o Ramazan’da yapardık” dedi.

Emrah Özcan / HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.