Meclis başkanından çağrı: Ankara’daki devlet kurumları “Kale” için bir araya gelsin

Meclis başkanından çağrı: Ankara’daki devlet kurumları “Kale” için bir araya gelsin

Gazetemize özel açıklamalarda bulunan Ankara Kalesi Çalışmaları Meclisi Başkanı Şevket Bülend Yahnici, “Devletin ilgili kurumları Ankara Kalesi için müşterek çalışmalı. Olası bir koalisyon sağlanırsa sorunların hızlıca çözüleceğine inanıyorum” dedi.

Ankara, tarihi zenginlikleri koruma adına yapılan çalışmalarla dikkatleri üzerine çekmeye devam ediyor. Bu kapsamda Başkan Mansur Yavaş ve ekibinin Büyükşehir’de yönetime gelmesine müteakiben, Ankara Kalesi'nin organizasyon ve etkinliklerini üstlenmek üzere Ankara Kalesi Çalışmaları Meclisi (Kale Meclisi) oluşturuldu.

Ankara Kent Konseyi himayesinde faaliyet gösteren Meclis’in başkanlığını Şevket Bülend Yahnici yapıyor.

6.jpg

ÖNEMLİ MİSYON

Ankara Kent Konseyi kültürel ve tarihi mirasının korunması ve yaşatılması adına önemli bir misyonu yüklenmiş durumda.

Sadece İç Kale ve Dış Kale bağlamında değil, büyük kısmı Altındağ sınırları içinde yer alan kadim Ankara'nın tamamında çalışmalar devam ediyor.

7.jpg

MECLİS’İN ROLÜ

Kale Meclisi, tarihi zenginliklerin korunmasını ve tanıtılmasını hedefleyen projelerin geliştirilmesinden, kültürel etkinliklerin düzenlenmesine kadar geniş bir yelpazede faaliyet gösteriyor.
Meclis’e liderlik eden Şevket Bülend Yahnici gazeteilksayfa.com’a konuştu. Ankara Kent Konseyi’nin 2019 sonrasında başarılı işlere imza attığını kaydeden Yahnici, Konsey’in uluslararası alanda pek çok ödüle layık görüldüğünü söyledi.

1-003.jpg

KALE’Yİ GÖRMEYEN KALMASIN

Yahnici şöyle konuştu:

“Kale Çalışmaları Meclisi’nin kuruluşunu, Ankara Kalesi için ikinci dönem olarak görüyorum. Öncesi ve sonrası diye bakıyorum.

Kale tanıtılmalı. Ankara Kalesi’ni bilmeyen, görmeyen, gezmeyen, sevmeyen kalmasın. Yola çıktığımız zamanlarda sloganımız buydu. Rahmetli Mustafa Koç bana mektup yazmıştı, “Ağabey bu çok güzel bir slogan olmuş” diye. Hakikaten biz de çok severiz.

25 senedir bunun için uğraştık. Şu anda Kale dolup taşıyor. İç Kale İstiklal Caddesi’ne döndü, kalabalıktan yürünmüyor”

8.jpg

ORTAK ÇALIŞMA VURGUSU

Kamudaki yetkili kurumların Ankara Kalesi için müşterek çalışmalara imza atması gerektiğini belirten Yahnici, ortak koalisyon ile birlikte faaliyetlerin çok daha hızlı ve verimli olacağını kaydetti.

Kale’nin günümüzdeki en büyük probleminin araç trafiği olduğunu hatırlatan Yahnici, “Kale yayalaştırılmalı. Bu iş hayata geçmeden olduk diyemeyiz. ABB Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Dairesi, ABB Kültür Müdürlüğü, Ankara Valiliği, Altındağ Kaymakamlığı ve Ankara İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü. Bu kurumların hepsi bir araya gelmeli ve Kale için ortak çalışmalı” diye konuştu.

2-004.jpg

AKKALE TURİZME AÇILMALI

Akkale Burcu’nun turizme açılması için uzun yıllardır uğraş veren Yahnici, bu talebini bir kez daha vurguladı ve şöyle devam etti:

“Orada öyle alanlar var ki İstanbul Kuruçeşme’yi geride bırakır. 3-4 kez halka açtık, konserler verildi. Elimizin altında bir mücevher var, değerlendiremiyoruz.

Akkale’de hiçbir şey sergilemesek bile açık hava müzesi diye açarız. Çin Seddi’nin içinde bir obje var mı? Hayır. O büyük surları görmeye gidiyor insanlar. Bizim Kale’miz sadece dış yapısıyla dahi izlenmeye değerdir. 2000 yıllık bir tarihten bahsediyoruz.

14-15 tane sığınak var. Bunların bir kısmını turizme açabiliriz. Kapadokya’daki gibi bazı sığınakları kafe, restoran ve sanat galerisine dönüştürebilirsek müthiş bir şey ortaya çıkacaktır”

Göktürk Yılmaz - Mikail Karaman / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.