Mehmetçiğin sadık dostu: Robotik köpek Keçi

Mehmetçiğin sadık dostu: Robotik köpek Keçi

BİTES Savunma, Havacılık & Uzay Teknolojilerince tasarlanan robot köpek ‘’Keçi’’, TSK’nın destek olmaya hazırlanıyor. Simülasyon Direktörü Pelin Kuş, ‘Robotik ürünlerin askerlerle birlikte hareket ettiği konsept daha da yaygınlaşacak’’ dedi.

Zorlu şartlar için tasarlanan Keçi’nin, ileri düzeyde tasarlanmış yapay zekâ kartı bulunuyor. 55 derecelik arazileri çıkarken yapay zekâsıyla alanı tarayıp, öğrenerek kendi stabilizasyonunu sağlayabiliyor. Bununla birlikte taşıması için üzerine askeri ihtiyaca yönelik yükler dâhil edilebiliyor ve 80 kilograma kadar yük taşıma özelliği bulunuyor.

r33.png

MERDİVEN ÇIKABİLİYOR

İleri-geri, sağ-sol ve dönme gibi birçok özelliği bulunan robot, 21 derecelik merdivenlere çıkışı sağlayabiliyor. Keçi ayrıca, koşu madunda 5 m/s hıza çok kolay erişebiliyor. Sadece mod değiştirerek tüm özellikler kullanılabiliyor. Bir tane önde dikey ve ön ve arkada birer tane derinlik kamerası bulunuyor. Arazi koşullarında çalışırken tam stabilizasyonunu sağlaması için arazi modu özelliğini geliştirilen robot, devrilme durumunda geri kalkarak kendi dengesini sağlayabiliyor.

r5.png

OPERASYONLARDA KULLANILABİLİR

‘‘Akıllı robot yaklaşık 25 kilogramlık ağırlık taşıyabiliyor’’ diyen Kuş, ‘’1 metrelik bir alandan zıplama yapabiliyor. Operasyon alanlarında malzemelerin bir yerden bir yere aktarılması, iletişim noktası oluşturmak, keşif yapmak, mayın taramak ve mağaralara gereken mühimmatın koyularak mağara ağzındaki tahkikatların temizlenmesi gibi birden fazla özellikle donatıldı. Projemiz, Kara Kuvvetleri’nin ihtiyaç duyduğu operasyonlarda kullanabileceği bir insansız altyapı platformu diyebiliriz. Arazi şartları için çeşitli test ve denemeler yapıldı. Şu anda gerçek uygulama alanlarında test edilmesi gerekiyor. Robotumuzu askeri operasyonlarda denemek için yakın bir noktadayız" ifadelerini kullandı.

Mikail Karaman/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.