Meme kanserine umut olacak yeni buluş

Meme kanserine umut olacak yeni buluş

Erciyes Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Yavuz Nuri Ertaş, kanserli farelere X ışınlarına ek olarak akıllı ‘nanoparçacıklar’ ile uyguladığı radyoterapide olumlu sonuç aldı. Bu yeni buluş meme kanserine yeni bir umut olabilir.

Erciyes Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Yavuz Nuri Ertaş, kanserli farelere X ışınları ile birlikte akıllı “nanoparçacıklar” ile uyguladığı radyoterapiden olumlu sonuç elde etti.

Ertaş, nanoteknoloji tedavi yöntemiyle, bu yıl dokuzuncusu düzenlenen Türk Tıp Dünyası Kurultayı’nda 2023 Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) Teşvik Ödülü aldı. Türkiye’de her yıl yalnızca 5 kişiye verilen ödül, “nanoparçacıklar ve biyomalzeme ile doku yenilenmesi” üzerine meme kanseri tedavisi çalışmaları sonucunda Nuri Ertaş'ın oldu.

Kanser hastalarında ameliyat, kemoterapi ve radyoterapi ile tedavi uygulandığını belirten Ertaş, radyoterapinin en büyük sıkıntılarının, X ışınının sağlıklı dokuları da bozduğunu söyleyerek, bunun kilo kaybı, saç dökülmesi ya da farklı deri hastalıkları gibi çok sayıda yan etkiye yol açması olduğunu ifade etti.

haber-ic.jpg

YAYILMA RİSKİNİ DE ORTADAN KALDIRIYOR

Nuri Ertaş, cerrahi yöntemle tümörün alındığı bölgede en az seviyede kanserli hücre gruplarının kalabildiğini, daha sonra bu hücrelerin yayılabildiğini belirterek, uyguladıkları nanoteknolojinin mikro tümörlü dokuları da öldürdüğünü ve yayılma riskinin ortadan kalktığını dile getirdi.

Fare deneylerinin ardından yakın zamanda klinik deneylerine geçeceklerini anlatan Ertaş, tedavide kullanılan nanoteknoloji hakkında, “Kullandığımız nanoparçacıkların boyutları bir saç telinin kalınlığının yaklaşık 1000’de 1’i civarında ve metalik yapıda. Neden metalik yapıda? X ışığı metale vurduğu zaman saçılan elektronlar, hücrede değişik moleküller üretiyor ve bu moleküller hücreyi öldürüyor. Bu yüzden parçacıkları metal yapıda üretiyoruz çünkü çok fazla elektron saçmasını istiyoruz. X ışını verildiğinde bu saçılan elektronlarla daha fazla kanser hücresini öldürmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.