Uzmanların değerlendirmesi değişti: Dolar seçim sabahı kaç olacak?

Uzmanların değerlendirmesi değişti: Dolar seçim sabahı kaç olacak?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kur Korumalı Mevduat uygulamasından çıkışların artması ve döviz kurlarındaki ani dalgalanmaların önüne geçmek için bankalara örtülü bir talimat gönderdi. Uzmanların 1 Nisan ve 31 Aralık dolar tahminleri değişti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası son dönemde Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasından çıkışların artması ve döviz kurlarındaki ani dalgalanmaların önüne geçmek için bankalara örtülü bir talimat gönderdi. Talimat KKM'den TL'ye geçişi teşvik ederken, TL mevduat faizlerinin son 22 yılın en yüksek seviyesine çıkmasını sağladı.

3.jpg

MEVDUATLAR YÜKSELDİ

Son 29 haftadır devam eden KKM'de yaşanan düşüş trendi TCMB'nin alınan tedbirlerle birlikte durma noktasına geldi. Bankaların TL mevduat faizlerini yükseltmesiyle birlikte ekonomideki karamsarlık atmosferine rağmen gelişmenin olumlu bir etki yarattığı gözlemlendi.

TCMB'nin politika faizlerinde beklenen artışı gerçekleştirememesi ve döviz kurlarındaki belirsizlikler nedeniyle bankalara yönlendirdiği sözlü talimatlar TL mevduatlarının cazibesini artırdı. Asıl etken olarak KKM'den çıkacak paraların döviz yerine TL mevduat olarak stoklanmasının sağlanması gösteriliyor.

2-001.jpg

40 LİRA İŞARET EDİLİYOR

Özellikle 31 Mart seçimlerine yaklaşılırken döviz kurlarındaki dalgalanmaların artmasıyla birlikte TCMB'nin adımı piyasalarda güvenin artmasına katkı sağladı. Döviz kurlarında yaşanan dalgalanmaların önümüzdeki günlerde nasıl bir seyir izleyeceği merak konusu olmaya devam ediyor.

Ekonomi piyasalarında TCMB'nin aldığı önlemler ve piyasa katılımcılarının beklentileri ışığında 31 Mart'ta dolar/TL paritesinin 32,6317 seviyesinde olacağı tahmin ediliyor. Uzmanlar rakamın yanı sıra 31 Aralık 2024 tarihindeki dolar kuru için de 40,5344 TL seviyesinin işaret edildiğini belirtiyor.

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.