Mersin’de 8 gazeteye resmî ilan durdurma kararı
Basın İlan Kurumu, Mersin’de gerçekleştirilen denetimler sonucunda dağıtım ve satış yükümlülüklerini yerine getirmeyen 8 gazetenin resmî ilan yayımlama hakkını askıya aldı.
Basın İlan Kurumu, Mersin genelinde yaptığı denetimler sonucunda 8 gazetenin resmî ilan yayımlama hakkının geçici olarak durdurulduğunu açıkladı. Yapılan açıklamada, 20-28 Mayıs 2025 tarihleri arasında gerçekleştirilen denetimlerin ardından hazırlanan rapor doğrultusunda alınan kararın yasal mevzuata dayandığı belirtildi. Açıklamada, 195 sayılı Kanun ve Resmî İlan ve Reklam Yönetmeliği hükümlerine göre süreli yayınların denetlendiği vurgulandı.
Mersin il merkezinde yayımlanan 8 gazetenin bayi ve dağıtım süreçlerinin incelendiği belirtilen raporda, bazı gazetelerin basılmış nüshalarını dağıtım firmalarına ulaştırmadığı, bazı gazetelerin ise sınırlı sayıda nüshayı teslim ettiği ifade edildi. Buna göre, 5 gazetenin hiçbir nüshayı dağıtım firmasına teslim etmediği, 3 gazetenin ise düşük sayıda nüsha ulaştırdığı ancak bu nüshaların bayilere dağıtılmadığı tespit edildi.
İLAN HAKKI İHLALLER GİDERİLENE KADAR ASKIYA ALINDI
Kurul raporunda, mevzuata göre her gazetenin günlük en az 400 nüsha satış yapması gerektiği, bu sayının en az 200’ünün bayiler aracılığıyla satılması zorunluluğu olduğu hatırlatıldı. Ancak yapılan incelemelerde söz konusu yükümlülüklerin yerine getirilmediği tutanak altına alındı. Genel Müdürlük, 13 Haziran 2025’e kadar yeni belge sunulmadığı için 8 gazetenin resmî ilan yayımlama hakkını sorunlar giderilene kadar durdurdu. Açıklamada, aynı dönemde ilçelerde denetlenen gazetelerde böyle bir ihlale rastlanmadığı ve ilan haklarının devam ettiği bilgisi paylaşıldı.
Kaynak:HABER MERKEZİ / BÜLTEN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.