Mersin'in tek kadın gemi kaptanı: Kaptanlığın cinsiyeti yok

Mersin'in tek kadın gemi kaptanı: Kaptanlığın cinsiyeti yok

2 yıl uzak yol görevi yaptıktan sonra Mersin'e dönen gemi kaptanı Pelin Teymur, Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Ve Kontrol Dairesi Denizcilik Hizmetleri Ve Denetimi Şube Müdürlüğünde görev yapmaya başladı.

Keşfetmeyi ve dünyayı dolaşmayı sevdiği için gemi kaptanı olduğunu söyleyen Pelin Teymur, belediyelerde çalışan ’ilk ve tek kadın’ gemi kaptanı oldu. 2 yıl uzak yol görevi yaptıktan sonra Mersin'e dönen gemi kaptanı Pelin Teymur, kaptanlık mesleğinin cinsiyeti olmadığını ifade etti.

MESLEĞİNİ SEVEREK YAPIYOR

İş istihdamı olduğu için uluslararası denizcilik firmalarında ve şirketlerde iş bulunabildiğini söyleyen Teymur, mesleğini severek yaptığını dile getirdi. Teymur, İstanbul merkezli kimyasal tanker firmasında 4. kaptan olarak görev yaptığını, 2 yıl uzak yol, 3. kaptanlık ve 4. kaptanlık yaptığını ve sonrasında Mersin'e geri döndüğünü de söyledi.

Kaptan Teymur, yüksek lisans eğitimini tamamlamak için geldiği Mersin’de, Büyükşehir Belediyesinde kaptan olarak işe başladığını anlattı. Büyükşehir belediyelerinin deniz denetim birimlerinin görevlerinden birinin de gemi kaynaklı kirlilikleri denetlemek ve idari yaptırım uygulamak olduğunu vurgulayan Teymur, "Denizcilik Hizmetleri ve Denetimi Şube Müdürlüğünde 2 şefliğimiz var. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın verdiği yetkiye sahip deniz kirliliğine karşı denetim yaptığımız bir ekibimiz var. Bu yetki Türkiye’de sadece şu anda Antalya ve Mersin olmak üzere 2 büyükşehir belediyesinde var. Onun dışında Sahil Güvenlik, Liman Başkanlıkları gibi kurumlar bu yetkiye zaten sahip. Kirlilik gördüğümüz zaman idari yaptırım uyguluyoruz" ifadelerine yer verdi.

"DENİZCİ BİR ÜLKEYİZ"

Türkiye’de kadın kaptanlığının tarihçesinden bahseden Pelin Teymur, ülkede denizci sayısının ve kadın istihdamının her geçen gün arttığını söyledi.

Gemi kaptanı olmak isteyen kadınlara seslenen Teymur, "İstihdam alanı oldukça fazla. Alın teriyle kazandığınız ücret de sizi mutlu edecektir" ifadelerini kullandı.

BELEDİYELERDE TEK

Büyükşehir Belediyesinde çalışmaktan mutlu olduğunu dile getiren Teymur, "Genç adaylar, belediyelerde denizcilik alanındaki iş imkanlarına başvurmaktan çekinmesinler. Özellikle kadın denizci adaylarını aramızda görmekten mutlu oluruz" dedi.

Türkiye’de belediyelerde çalışan tek kadın gemi kaptanı olmanın mutluluk ve gururunu yaşadığını da ekledi.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.