MHP 54 yaşında: MHP’yi kim nasıl kurdu?

MHP 54 yaşında: MHP’yi kim nasıl kurdu?

MHP 54. Kuruluş yıldönümünü deprem nedeniyle buruk kutluyor. Bahçeli “buruk bir vicdanla kutluyoruz” dedi. Peki MHP’yi kim nasıl kurdu?

MHP 54 yaşında; Milliyetçi Hareket Partisi 54. kuruluş yıldönümüne deprem nedeniyle buruk giriyor. Resmi kuruluş tarihi 9 Şubat 1969 olan MHP, 54 yaşında.

BAHÇELİ: BURUK BİR VİCDANLA KUTLUYORUZ

MHP lideri Devlet Bahçeli Meclis grup toplantısında, partisinin kuruluş yıldönümüyle ilgili olarak "Partimizin 9 Şubat 1969 yılında kuruluşu ile milliyetçilik, yalnızca bir aydın hareketi olmaktan çıkmış, Anadolu'da millet evlatlarının gönlüne yerleşerek hem siyasallaşmış hem de toplumsallaşmıştır" dedi. Bahçeli "Partimizin 54’üncü yıl dönümünü, yaşadığımız felaketlerden dolayı buruk bir vicdanla kutluyor, daha nice yıllarda üç hilalin var olmasını Allah’tan niyaz ediyorum" diye ekledi.

MHP'Yİ KUM KURDU?

Milliyetçi Hareket Partisi denilince akla ilk gelen isim şüphesiz rahmetli Alparslan Türkeş. Peki MHP’yi kim kurdu? Milliyetçi Hareket Partisi’nin kökeni nereye dayanıyor? MHP hangi partilerin devamı? Başbuğ Türkeş, siyasete ilk nerede başladı?

Tüm bu soruların cevaplarını çok özel kaynaklardan sizler için derledik:

Toplumun geneli “Milliyetçi Hareket Partisi'nin Başbuğ Alparslan Türkeş tarafından sıfırdan kurulduğu” şeklinde bir kanaate sahiptir. Fakat yakın siyasi tarih biraz araştırıldığında bu kanaatin doğru olmadığı ortaya çıkacaktır. Zira MHP 1969 yılında sıfırdan kurulan bir parti değildir.

MHP 1946 yılında Mareşal Fevzi Çakmak ile Osman Bölükbaşı’nın kurdukları Millet Partisi’nin devamı niteliğindedir.

MHP’nin geçmişini iyi bilmek için Millet Partisi’nin kurucularından, Gazi Mustafa Kemal’in silah arkadaşı Mareşal Fevzi çakmak ve partinin ilk genel başkanı Osman Bölükbaşı’na bakmak gerekiyor.

İşte adım adım MHP’nin kuruluşuna giden siyasi serüven şöyle:

Osman Bölükbaşı 1945 yılında Demokrat Parti’den siyasi hayata atılıyor. DP’de kısa sürede ismi ön plana çıkan siyasetçiler arasına giren Bölükbaşı; bir yıl sonra Hikmet Bayur, Fevzi Çakmak ve DP’nin siyaset tarzından rahatsızlık duyan diğer arkadaşlarıyla birlikte istifa ederek 1946 yılında Millet Partisi'ni kuruyor. 1950 Genel Seçimleri'nde Millet Partisi'nin tek milletvekili olarak Kırşehir'den TBMM'ye giriyor. Fakat Millet Partisi laikliğe aykırı politika ürettiği gerekçesiyle 1953'te kapatılıyor.

Bölükbaşı bunun üzerine Şubat 1954'te bir grup eski Millet Partisi üyesi ile birlikte Cumhuriyetçi Millet Partisi'ni kuruyor. Bu partinin genel başkanlığına getirilen Bölükbaşı, 1954 Genel Seçimleri'nde bu ilin neredeyse bütün oylarını alarak tulum çıkarıyor. Bölükbaşı’nın yükselişini önlemek isteyen Demokrat Parti hükümeti Kırşehir'i ilçe yaparak Nevşehir'e bağlıyor. Bu dönemde hükümete sert eleştiriler yönelten Bölükbaşı, Temmuz 1957'de TBMM'ye hakaretten tutuklanıyor. Ekim 1957 Genel Seçimleri'nde Bölükbaşı, Cumhuriyetçi Millet Partisi'nden tekrar milletvekili seçiliyor. Seçim günü hapiste olduğu için milletvekili yeminini Ankara Merkez Cezaevi 10. Koğuşu’nda (Ulucanlar Cevazevi) mahkûmların önünde yapıyor.

1958'de DP'ye karşı güçbirliği oluşturmak amacıyla CMP'nin Türkiye Köylü Partisi ile birleşmesiyle kurulan Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi'nin (CKMP) Genel Başkanlığına getirilen Bölükbaşı, 1959'da tekrar 10 ay hapis cezasına mahkum oluyor.

27 Mayıs Darbesi'nden sonra Kurucu Meclis Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi Temsilciliği (6 Ocak 1961 - 15 Ekim 1961), 1961 Genel Seçimleri'nden sonra koalisyon hükümetine katılmayı reddediyor. Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi Haziran 1962'de, İsmet İnönü'nün kurduğu II. koalisyona katılınca, 28 milletvekiliyle birlikte partiden ayrılarak ikinci kez Millet Partisi'ni kuruyor. Millet Partisi, Şubat 1965'te Suat Hayri Ürgüplü başkanlığındaki koalisyon hükümetine katılıyor ancak Bölükbaşı, kabinede görev almadığı gibi hükümete açık eleştirilere devam ediyor. 9 Eylül 1973'te de, Türk siyasi tarihinde bir ilki gerçekleştirerek Ankara'dan seçildiği milletvekilliğinden istifa ederek aktif siyasetten tamamen çekiliyor. Başbuğ Türkeş ise, 1969’da Adana’da yapılan kongreyle Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi’nin adını değiştirerek; Milliyetçi Hareket Partisi yapıyor. Böylece Milliyetçi Hareket, Başbuğ Türkeş önderliğinde Türk siyasi hayatındaki yerini almış oluyor.

tttttt.jpg

(Türkeş ile Bölükbaşı yanyana...)

Gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.