Müfettiş sayısı azalıyor, iş kazaları ve meslek hastalıkları artıyor

Müfettiş sayısı azalıyor, iş kazaları ve meslek hastalıkları artıyor

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından yayınlanan verilere göre dünya genelinde müfettiş sayısı azalıyor, iş kazaları ve meslek hastalıkları artıyor.

ILO tahminlerine göre 2019 yılında yaklaşık 3 milyon kişi iş kazaları ve meslek hastalıklarından öldü; bunların çoğu meslek hastalıkları (yüzde 89) ve yaklaşık yüzde 11'i iş kazalarından kaynaklandı. 395 milyon işçi ise ölümcül olmayan iş kazalarına maruz kaldı. Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Çalışma Örgütü'nün ortak çalışması uzun çalışma saatlerine maruz kalmanın 2016 yılında işle ilgili hastalık yükünün en büyük risk faktörü olduğunu ortaya koydu. Bunun üzerine Uluslararası Çalışma Konferansı, 2022 yılında Çalışma Yaşamında Temel İlkeler ve Haklar listesine güvenlik ve sağlığı da ekledi .

ILO verilerine göre bugüne kadar 150 ülke iş müfettişlerinin çalışma koşulları ve çalışanların çalışırken korunmasına ilişkin yasal hükümlerin uygulanmasını güvence altına alan 1947 tarihli (No. 81) ILO İş Teftişi Sözleşmesini onayladı.

YENİ ZORLUKLAR ORTAYA ÇIKIYOR

Geleneksel işgücü piyasası zorluklarının yanı sıra yeni zorluklar ortaya çıkıyor. Kayıt dışılık yaygınlaşıyor, küreselleşme ve dijitalleşme yoğunlaştıkça ve iş ilişkilerinde değişiklikler ortaya çıktıkça, iş denetimini güçlendirmek, çalışanları korumak ve iş kanunlarına uyumu sağlamak daha büyük önem kazanıyor.

ILO tarafından yapılan çalışmaya göre birçok ülkede iş müfettişlerinin sayısı, sorumluluklarının boyutu ve işgücü piyasasının artan karmaşıklığı göz önüne alındığında yetersiz kalıyor. 2013 yılında yapılan bir araştırma, ankete katılan 15 Avrupa ülkesinin çoğunda, iş müfettişlerinin sayısının, güvenlik ve sağlıkla ilgili olanlar da dahil olmak üzere çalışma standartlarını, özellikle de hizmetlerine olan talebin arttığı ve kaynakların sınırlı olduğu bir kriz ortamında izleme ve uygulama konusunda yetersiz olduğunu ortaya çıkardı.

10 BİN İŞÇİYE 0,58 MÜFETTİŞ

ILOSTAT verileri, iş müfettişlerinin sayısının ülkeden ülkeye değiştiğini ve ekonominin büyüklüğüne ve istihdam edilen nüfusa bağlı olduğunu, ancak istihdam edilen 10.000 kişi başına müfettiş oranının dünyanın herhangi bir yerinde 4'ü geçmediğini gösteriyor. Veri bulunan 78 ülkenin yarısında 10.000 işçi başına 0,58'den az müfettiş bulunuyor.

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.