Mühendis Tek-Sen’den memur zammı tepkisi: “Haklarımız yok sayıldı”
Mühendis Tek-Sen Konfederasyonu, 2026-2027 memur zamlarını eleştirerek, teknik hizmetler sınıfı çalışanlarının haklarının toplu sözleşme masasında yok sayılmasını kınadı ve sistemin meşruiyetinin tartışmalı hale geldiğini duyurdu.
Mühendis Tek-Sen Konfederasyonu, 2026-2027 dönemi için Hakem Kurulu tarafından açıklanan memur zamlarının, kamu çalışanlarının haklı taleplerini görmezden geldiğini belirterek tepkisini duyurdu. Konfederasyon, özellikle teknik hizmetler sınıfındaki çalışanların özlük ve mali haklarının toplu sözleşme masasında yok sayılmasını ciddi bir ihmal olarak nitelendirdi.
TOPLU SÖZLEŞMEDE EKSİK TEMSİL VE HAK KAYBI
Açıklamada, toplu sözleşme sürecinde yetkili sendikanın Hakem Kurulu toplantısında etkin ve çalışan lehine bir kazanım sağlayamadığı, kamu çalışanlarının iradesinin hiçe sayıldığı vurgulandı. “Meydanlarda dile getirilen irade, masada karşılık bulmadı” denilen açıklamada, alınan zam oranlarının kısa sürede eriyerek çalışanların alım gücünü koruyamayacağı ifade edildi.
TEKNİK HİZMETLER SINIFININ TALEPLERİ GÖRMEZDEN GELİNDİ
Mühendis Tek-Sen, teknik hizmetler sınıfındaki çalışanların emeğinin ülkenin kalkınmasında temel taşı olduğunu belirterek, taleplerinin toplu sözleşme masasında yok sayılmasını kabul edilemez buldu. Açıklamada, “Görmezden gelinmek yerine emeğimizin hakkını almayı; sözde değil, masada da temsil edilmesi gerektiğini vurguluyoruz” denildi.
MEŞRUİYET TARTIŞMASI VE TBMM’YE ÇAĞRI
Konfederasyon, toplu sözleşme sürecinde yapılan uygulamaların demokratik katılım ve anayasal temsiliyet hakkını zedelediğini belirterek TBMM’ye çağrıda bulundu. “Sürecin yeniden ele alınması, haklı taleplerin görmezden gelinmeden yasalaştırılması gerekir” denilen açıklamada, hukuki açıdan kararların gözden geçirilmesinin zorunluluk olduğu ifade edildi.
Hakem Kurulu kararıyla, yaklaşık 6,5 milyon memur, memur emeklisi ve sözleşmeli personel için 2026 yılı ilk altı ayda %11, ikinci altı ayda %7, 2027 yılı için ise %5 ve %4 zam uygulanacak. Karar, Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.