Mülakata olumlu bakıyor: Öğretmenler ayrı sınavlara girmeli

Mülakata olumlu bakıyor: Öğretmenler ayrı sınavlara girmeli

Eğitim Doktoru Kurs Merkezi yöneticisi Behçet Karabulut, engelli kadroları ve öğretmen atamalarındaki mülakatlar hakkında gazetemize açıklamalarda bulundu. Karabulut, ‘‘Öğretmenler için ayrı sınav olmalıdır. Mülakatları da olumlu buluyorum’’ dedi.

Engelli kadrosundan atanan öğretmenlerin meslek anlamında gözden geçirilmesinin önemine vurgu yapan Karabulut, öğretmenlerin öğrencilerin idolleri olduğunu belirtti. ‘’Engelli kadrolarının masa başında iş yapmaları daha uygun’’ şeklinde konuştu. Okullarda engelli öğretmenlerle ilgili sorunlar yaşandığına değinen Karabulut, ‘‘Yaşları itibari ile bazı öğrenciler öğretmeninin engel durumunu istismar edebiliyor. Yaşı gereği beyninde öğretmenini küçük, yetersiz gibi kategorilere sokabiliyor. Bakanlığın bu durumun önüne geçmesi için engelli kadroları daha uygun bir alana yönlendirmesi gerekiyor’’ dedi.

ara-002.jpg

MÜLAKATLA İDEOLOJİK SAPLANTI ÖLÇÜLMEYECEKSE İYİ

Öğretmen atamalarındaki mülakat konusunda düşüncelerini dile getiren Karabulut, ‘‘Mülakat konusunda kafamız bazı konularda karışık. Mülakat olduğu zaman öğretmenin yeteneği ve yeterliliğinden ziyade acaba ideolojik bir saplantıya sebebiyet verebilir mi sorusu, mülakatı yapan kişilerin ideolojik duruşlarına göre öğretmen mi seçiyorlar yoksa hakikaten bu ülkenin geleceği olan gençlere yön vermek için bir lider mi seçiyorlar? Bakanlık buna dikkat edebilirse Türkiye’nin geleceği için mülakatları olumlu buluyorum’’ dedi.

ara2-001.jpg

ÖĞRETMENLİK BİR MESLEK DEĞİL BİR YAŞAM ŞEKLİDİR

‘’Eğitim Fakültelerinden mezun olan herkes öğretmen olamaz’’ şeklinde konuşan Karabulut, ‘‘Bu düşünceden kastım şudur: Mesleğe başlamayan, atanamayan kişiler okuldan mezun olsa da öğretmen değildir. O kadar emek verip, para harcayıp fakülte bitirenlerin yüzde kaçı öğretmen oluyor. Bir de Eğitim Fakültesi mezunlarını mülakata sokuyorsun. Ülkemiz bu kadar yükü kaldıracak durumda değildir. Çelişki burada başlıyor. Zaten öğretmen olmak bir meslek değil bir yaşam şeklidir. Öğretmen olan kişi alacağı paraya bakmaz’’ ifadelerinde bulundu.

basliksiz-1-006.jpg

EĞİTİM FAKÜLTELERİ İÇİN AYRI SINAV YAPILMALI

Milli Savunma Üniversitesi nasıl YÖK’ den bağımsız bir sınav sistemi varsa, Eğitim Fakülteleri için de benzer uygulamaya geçilmeli’’ diyen Karabulut, ‘‘Milli Eğitim Bakanlığı öğretmenlik için ayrı bir sınav açmalıdır. Bu sınavdan önce asıl mülakatı yapmalı, önce sınava girecek kişileri seçmelidir. Nasıl ki Milli Savunma Üniversitesi sınavından önce adayların, fiziğine vs bakılıyorsa sınava girecek öğretmen adaylarının da mental durumuna, duruşuna ve iletişim becerilerine bakılmalıdır. Mevcut mülakatlar gerekli ama sürdürülebilirliği olmayan bir sistemdir. Biz eğitimcilerin görevi Milli Eğitim Bakanlığı’na çeşitli konularda yardımcı olmak ve fikir vermektir. Belki bizleri, önerilerimizi dikkate alırlar diye siz basın mensupları aracılığı ile bu fikirleri dile getiriyorum’’ diyerek cümlelerini noktaladı.

Mikail Karaman/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.