Mülkiye 165 yaşına bastı: Türkiye’nin ilk siyaset bilimi fakültesi

Mülkiye 165 yaşına bastı: Türkiye’nin ilk siyaset bilimi fakültesi

Türkiye’nin ilk siyaset bilimi fakültesi olma özelliğini taşıyan Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi (Mülkiye) 165 yaşına bastı. 12 Şubat 1859 kurulan okuldan Türk siyasi hayatını derinden etkileyecek pek çok isim mezun oldu.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi 165 yıl önce bugün, 12 Şubat 1859'da kuruldu. Köklü geçmişi ve yetiştirdiği isimlerle tanına fakülte, Türkiye'nin dört bir yanından gelen öğrencilere ileri düzeyde eğitim imkanı sunmaya devam ediyor.

1.jpg

İLK SİYASET FAKÜLTESİ

Türkiye'nin ilk siyaset bilimi fakültesi olma özelliğini taşıyan Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, tarih boyunca ülkenin siyasi, sosyal ve ekonomik gelişimine büyük katkılar sağladı.

Fakülte uluslararası ilişkiler, kamu yönetimi, siyaset bilimi, uluslararası ilişkiler, kamu hukuku ve benzeri alanlarda uzmanlaşmış birçok önemli akademisyen ve siyasetçi yetiştirmiştir.

4.jpg

MÜLKİYE MEZUNU ÖNEMLİ İSİMLER

Suat Kılıç: Türk siyasetçi. 1965 yılında İstanbul'da doğmuştur. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden mezun olmuştur. Kılıç, 31 Mart seçimlerinde Yeniden Refah Partisi’nin Ankara Büyükşehir Belediye başkan adayı olmuştur.

Bülent Arınç: Siyasetçi, avukat ve eski Türkiye Başbakan Yardımcısıdır. 25 Mayıs 1948'de Muğla'nın Bursa'ya bağlı Mudanya ilçesinde doğmuştur. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olmuştur.

Ahmet Necdet Sezer: Siyasetçi ve hukukçu ve 10. Cumhurbaşkanı. 13 Eylül 1941 tarihinde Afyonkarahisar'da doğmuştur. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olduktan sonra yargı kariyerine adım atmıştır. Yargıtay üyeliği, Danıştay üyeliği gibi önemli görevlerde bulunmuştur. Sezer, 2000 yılında Türkiye Cumhuriyeti'nin onuncu Cumhurbaşkanı olarak seçilmiştir.

2-002.jpg

Erdal İnönü: Fizikçi, siyasetçi ve akademisyen. 6 Haziran 1926'da Ankara'da doğmuştur. 1947'de Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi fizik-matematik bölümünü bitirdikten sonra ABD'ye gitmiştir. 90’lı yıllarda Türkiye’de aktif siyaset yapmıştır. 31 Ekim 2007'de İstanbul'da hayatını kaybetmiştir.

Mevlüt Çavuşoğlu: Siyasetçi ve diplomat. 5 Şubat 1968 tarihinde Alanya'da doğmuştur. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden mezun olmuş ve yüksek lisans eğitimini 1991 yılında Exeter Üniversitesi'nde tamamlamıştır.

İlber Ortaylı: Tarihçi, yazar ve akademisyen. 1947 yılında İstanbul Kadıköy’de doğmuştur. 1970 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tarih Bölümünü bitirmiştir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.