Mutluluğun engeli “cimrilik”

Mutluluğun engeli “cimrilik”

Allah, yarattığı insanoğlunun dünya ve ahirette mutlu olabilmesi için uyması gereken kuralları ve tavsiyeleri Kuran-ı Kerim'de beyan etmiştir. Peki, İslam’da cimrilik nedir? Cimriliğin günahı nedir? Cimrilik neden kötüdür? Cömertliğin faydaları nelerdir?

Cimrilik, mal ve mülkü biriktirme hırsının insanı iyilik ve cömertlik yapmaktan alıkoymasıdır. Gazali'ye göre cimrilik, malı yaratılış amacına uygun şekilde harcamaktan kaçınmak ve onu biriktirmeye çalışmak demektir.

Dinimiz, malın yaratılış amacına uygun şekilde harcanmasını ve ihtiyaç sahiplerine yardım edilmesini emretmektedir. Zekât vermeyi farz kılmış, genel olarak da herkesin gücü nispetinde yardımlaşmasını ve cömert olmasını teşvik etmiştir. Peygamber Efendimiz (SAV), "Komşusu açken tok yatan bizden değildir" buyurarak bu konudaki hassasiyetini vurgulamıştır. Peki, İslam’da cimrilik nedir? Cimriliğin günahı nedir? Cimrilik neden kötüdür? Cömertliğin faydaları nelerdir? Tüm detaylar haberimizde:

cimrilik-2.jpg

CİMRİLİK NEDEN KÖTÜDÜR?

Cimrilik, insanın bencilliğini ve mal sevgisini artırır. Cimrilik, insanı iyilik ve cömertlik yapmaktan alıkoyar. Cimrilik, kalbi katılaştırır ve merhamet duygusunu zayıflatır. Cimrilik, insanın çevresiyle olan ilişkilerini olumsuz etkiler. Cimrilik, ahirette hüsrana sebep olabilir.

cimrilik-3.jpg

CÖMERTLİĞİN FAYDALARI NELERDİR?

Cömertlik, insanın kalbini yumuşatarak merhamet duygusunu güçlendirir. Cömertlik, insanı bencillikten kurtararak yardımlaşmaya teşvik eder. Cömertlik, insanın çevresiyle olan ilişkilerini güçlendirir ve sevgiyi artırır. Cömertlik, ahirette sevap kazandırır ve cennete girmeye vesile olur.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.