Naim Süleymanoğlu kimdir, kaç yaşında neden öldü? Bulgaristan'dan Türkiye'ye neden iltica etti?

Naim Süleymanoğlu kimdir, kaç yaşında neden öldü? Bulgaristan'dan Türkiye'ye neden iltica etti?

Naim Süleymanoğlu, namı diğer Türk Süpermen, bugün yaşasaydı 56 yaşında olacaktı. Peki Cep Herkülü olarak da anılan Süleymanoğlu kaç yaşında neden öldü? Bulgaristan'dan Türkiye'ye neden iltica etti?

Naim Süleymanoğlu, namı diğer Türk Süpermen, bugün yaşasaydı 56 yaşında olacaktı. 23 Ocak Naim Süleymanoğlu’nun doğum günü. 1967 yılında dünyaya gelen Naim Süleymanoğlu, 2017 yılında, 50 yaşında iken vefat etti.

TÜRK SÜPERMEN

Naim Süleymanoğlu kimdir, kaç yaşında neden öldü? Bulgaristan'dan Türkiye'ye neden iltica etti?

Merhum Süleymanoğlu, doğum günü olan 23 Ocak’ta hayırla yad ediliyor. Naim Süleymanoğlu 23 Ocak 1967’de Kırcaali’de dünyaya geldi. 18 Kasım 2017’de İstanbul’da hayata gözlerini yumdu. Türk haltercidir. Birçok otoriteye göre tüm zamanların en iyi haltercisi olarak kabul edilir. Yapıca ufak tefek ancak çok güçlü olması nedeniyle Cep Herkülü olarak anılan Naim Süleymanoğlu, Türk Süpermen adıyla da anılır.

EN GENÇ DÜNYA REKORTMENİ

Milli halterci, hayatına birçok şampiyonluk sığdırdı. Haltere 1977'de, on yaşındayken başladı. On beş yaşındayken Brezilya'da düzenlenen Dünya Gençler Halter Şampiyonası'nda iki altın madalya alarak şampiyon oldu. On altı yaşında rekor kırarak yine şampiyon oldu. Böylece halter tarihinde en genç dünya rekortmeni unvanını aldı.
Spor yaşamı kadar Bulgarisan'dan Türkiye'ye geliş hikayesi ile de gündeme gelen Naim Süleymanoğlu'nun hayatı, 2019 yılında "Cep Herkülü: Naim Süleymanoğlu" adıyla sinemaya uyarlandı.

TÜRKİYE’YE İLTİCA ETTİ, ÖZAL DEVREYE GİRDİ

Bulgar Hükümetinin Soya Dönüş Operasyonu kapsamında Türk isimlerini yasaklaması nedeniyle adı Naum Şalamanov olarak değiştirildi. Bulgaristan'daki bu baskılardan kurtulmak ve Türkiye adına müsabakalara katılmak için 1986'da Melbourne'de düzenlenen Dünya Halter Şampiyonası'nda Türkiye büyükelçiliğine sığınarak Türkiye'ye iltica etti. Türkiye'ye ilticasında ve getirilmesinde bizzat Turgut Özal devreye girdi.
Türk Süpermen adıyla da anılan Süleymanoğlu, üst üste 3 kez olimpiyat altın madalyası kazanarak adını geniş kitlelere duyurdu.

NAİM SÜLEYMANOĞLU'NUN HASTALIĞI NEDİR?

Naim Süleymanoğlu yaşamı boyunca birçok hastalıkla mücadele etmiştir. Genç yaşlarda dizanteriye yakalanmış, ilerleyen yıllarda ise karaciğer yetmezliğine yakalanmıştır. Siroz hastalığı, karaciğer fonksiyonlarının kaybıyla sonuçlanan, normalde karaciğerde bulunan lobül işlevsel birimlerinin sertleşme ve nedbeleşme ile yerini geri dönüşümsüz fibrozis dokusunun aldığı patolojik duruma verilen addır. Ancak bu terim hemen her zaman kronik karaciğer iltihabı için kullanılır.

NAİM SÜLEYMANOĞLU NEDEN ÖLDÜ?

Naim Süleymanoğlu'nun hastalığı, siroza bağlı karaciğer yetmezliği nedeniyle 28 Eylül'de yoğun bakıma kaldırıldı. 6 Ekim'de de ameliyatla karaciğer nakli olan Süleymanoğlu, son olarak beyindeki kanama ve buna bağlı artan ödem nedeniyle 11 Kasım'da acil ameliyata alınmıştı. Naim Süleymanoğlu 18 Kasım 2017 günü tedavi gördüğü hastanede 50 yaşında hayatını kaybetti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.