O illere müjde: Asgari ücret 11 bin 759 liraya yükseliyor

O illere müjde: Asgari ücret 11 bin 759 liraya yükseliyor

Teklif iş çevrelerinden geldi, Hükümet masaya yatırdı. O illerde asgari ücret 11 bin 759 Türk Lirasına yükseliyor. Peki aradaki fark nerden nasıl karşılanacak? Tüm bu detaylar haberimizde:

Depremlerin vurduğu 11 ildeki asgari ücretlilere büyük bir müjde geliyor. Asgari ücretle çalışanlara net değil brüt üzerinden maaş ödenecek. Böylelikle 11 ilde asgari ücret 11 bin 759 liraya yükselmiş olacak.
6 Şubat depremlerinde büyük yıkım yaşanan 11 ildeki asgari ücretlilere büyük bir müjde geliyor. Bu 11 ilde brüt asgari ücret net ücret olarak ödenebilir.

Depremden şiddetli bir şekilde etkilenen ve afet bölgesi ilan edilen Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep, Malatya, Diyarbakır, Kilis, Şanlıurfa, Adıyaman, Osmaniye, Adana ve Elazığ’da istihdamın desteklenmesi adına önemli bir teklif gündeme geldi.

İŞ ÇEVRELERİ ÇOK ÖNEMSİYOR

Bu illerde asgari ücretle çalışanlara “brüt asgari ücretin net olarak ödenmesi” teklif edildi. İş çevrelerinden gelen teklifin kabul edilmesi halinde, 11 depremzede ilde asgari ücret 11 bin 759 liraya yükselmiş olacak. Ekonomi’nin haberine göre, iş çevrelerinden gelen bu teklif üzerine Hükümet bir çalışma başlattı.

ARADAKİ FARK NERDEN NASIL KARŞILANACAK?

Peki bu nasıl olacak? Asgari ücretteki net ile brüt arasındaki fark nerden nasıl karşılanacak? Hükümet bu konuya kafa yoruyor. Depremzede işçilerin ücret yönünden desteklenmesi konusunda Hükümet’in önünde iki seçenek bulunuyor. Bunlardan biri ödemelerin asgari ücretin brütü kadarki kısmına ilişkin prim muafiyeti sağlanması yönünde. Yani yüzde 14'lük SGK primi ve yüzde 1'lik işsizlik sigortası primi alınmayacak.

Asgari ücret 1 Ocak 2023'ten itibaren geçerli olmak üzere 10.008 lira olarak belirlenmişti. Bundan yüzde 14 SGK primi( 1401 lira), yüzde 1 işsizlik sigortası primi (100 lira) olmak üzere 1501.20 liralık kesinti yapılıyordu. Başka bir ifade ile bu seçenek tercih edilirse, deprem bölgesindeki bir asgari ücretlinin eline 10.008 lira geçecek.

para-sayan-bankaci-fotografi.jpg

ASGARİ ÜCRET 11.759 LİRA OLMUŞ OLACAK

Ancak asgari ücretin işverene maliyeti ise bu tutar üzerinden yüzde 15.5 işveren payı (1551 lira) ve yüzde 2 işveren işsizlik sigortası primi (200 lira) eklenmesiyle 11.759 lira kesiliyordu. İşverenler işçilerin işyerlerinde kalmasını sağlamak amacıyla, belirli süreliğine de olsa işverenin SGK ve işsizlik sigortası primi paylarının da doğrudan çalışana ödenmesini talep ediyordu. Bu talep kabul edilirse, bölgedeki asgari ücretlinin eline 11.759 lira geçecek. Üzerinde ücret alanların ise aradaki fark kadarlık kısmı için muafiyet sağlanacak.

Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.