Öğrenciler TEPKİLİ

Öğrenciler TEPKİLİ

İŞKUR İşbaşı Eğitim Programı kapsamında verilen ücretlerde düzenlemeye gitti. Öğrencilerin günlük yevmiyelerini azaltan İŞKUR, ihtiyaç sahibi kişilerin eğitimlerine son vermelerine yol açıyor. 

İŞKUR’un (Türkiye İş Kurumu) istihdam teşviki için oluşturduğu birçok program bulunuyor. Bunlardan bir tanesi de İşbaşı Eğitim Programı. En az 2 sigortalı çalışanı olan işverenlerin yararlanabileceği programdan çalışan sayısının yüzde 10’undan yüzde 30’una kadar katılımcı talep edebiliyor. İşverenlerin İşbaşı Eğitim Programından yararlanabilmeleri için en az yüzde 50 istihdam taahhüdü verme ve katılımcıları en az program süresi kadar istihdam etme zorunluluğu bulunuyor. 

Program süresi en fazla 78 fiili gün ve haftalık en fazla 45 saat olarak düzenleniyor. Bu süre içerisinde programa katılan kişilerin bütün masrafları İŞKUR tarafından karşılanıyor. Çalışanların işverenlere hiçbir maddi külfeti bulunmuyor. Bu kapsamda işverenler kolaylıkla çalışan edinirken ülkenin istihdamına da katkı sağlamış oluyorlar. 

ÖĞRENCİ YEVMİYELERİ DÜŞÜRÜLDÜ

İşbaşı Eğitim Programı çerçevesinde çalışan katılımcıların zaruri giderleri ve kısa vadeli sigorta prim giderleri İŞKUR tarafından karşılanıyor. Bu şekilde katılımcıyı işin başında görme imkanı bulan işverenler kendi ihtiyaçları doğrultusunda eleman yetiştirebiliyor ve sonrasında kalıcı istihdamını sağlayarak faydalanabiliyorlar.
İŞKUR programı süresince katılımcılara günlük 54 TL veriyor. Son düzenlemelere göre günlük yevmiyelerde bazı değişikliklere gidildi. Öğrenci olarak İşbaşı Eğitim Programı’na katılan kişilerin alacakları günlük ücret 54 liradan 41liraya düşürüldü. 

ÖĞRENCİLER DAHA ÇOK ÇALIŞIYOR

Hem okuyup hem çalışmak zorunda olan bazı gençler bu duruma tepki gösteriyor. Gençler öğrenci ve normal katılımcıların çalışma saatlerinde bir değişiklik olmamasına rağmen sırf öğrenci oldukları için alacakları parada indirime gidilmesinin yanlış bir uygulama olduğunu ifade ediyor. 

Açıköğretim Fakültesi öğrencilerinden Oğuzhan Gümüş, “Benim okulum işime hiçbir engel teşkil etmiyor. Her insan gibi çalışıyorum. Hatta ben izinlerimde ve bazı geceler derslerimle ilgilenerek diğer insanlardan daha çok çalışıyorum. Öğrenciye daha çok destek olunması gerekirken günlük alacağımız 54 TL’nin 41 TL’ye düşürülmesini doğru bulmuyorum ve kınıyorum” dedi.

ÖĞRENCİ KAYDINI SİLDİRİYORLAR

İŞKUR’un yeni düzenlemesi ile İşbaşı Eğitim Programına katılan öğrencilerin günlük alacaklarında düşüşe gidilmesi açıköğretim Fakültesi okuyan katılımcıları olumsuz etkiledi. Parasının kesilmesini istemeyen bazı katılımcıların öğrenci kayıtlarını sildirdiği biliniyor. Hem okuyup hem çalışmak zorunda olan vatandaşların mağdur olmaması için İŞKUR’un öğrenci ücretlerinde yapılan değişikliği eski seviye olan 54 TL’ye çıkarması talep ediliyor. 


HAKAN ŞAHİN - HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.