'Ölümden dahi koruyor' denilen bitki Adana’da yetişiyor

'Ölümden dahi koruyor' denilen bitki Adana’da yetişiyor

Özellikle Adana'da toplanan bir ottan yapılan ve bilinen tırşik çorbası, kış aylarında bölge halkının sofraların süsler. Ünlü Lokman hekimin kitaplarında söz ettiği ileri sürülen tırşik çorbası, büyük zahmetler verilerek hazırlanıyor.

Tirişik, tırşık gibi isimlerinin yanında yaban pancarı, yılan otu, yılan yastığı gibi isimleri olan ve ıspanak gibi yeşil sebzelere benzeyen tırşik, yapı olarak diğer yeşil sebzelerden çok farklı. Birçok hastalığa karşı şifa olarak bilinen tırşik otu genelde çorba olarak tüketiliyor.

ZEHİRDEN ŞİFA OLUYOR

Özellikle Adana, Osmaniye ve Kahramanmaraş illerinde Toros Dağları’nın eteklerinden toplanan bir ottan yapılan ve bilinen tırşik çorbası, kış aylarında bölge halkının sofraların süsler. Dağlarda yetişen ve hayvanların yemediği bu zehirli ot, belli işlemlerden geçtikten sonra adeta şifaya dönüşüyor.

YILDA EN AZ 7 KEZ TÜKETİLMESİ GEREKİYOR

Antioksidan özelliği ile vücut direncini arttıran ve bağışıklık sistemini kuvvetlendiren tırşiğin ölüm hariç her şeye iyi geldiği dile getiriliyor. Dağlardan toplanan yılan pancarı, zehirli pancar ve yılanyastığı olarak adlandırılan bu bitkiyi, doğada acı olması nedeniyle hiçbir canlı yemiyor.

Adana’da halk arasında mucizevi etkileri olduğu düşünülerek bu çorbanın yılda en az 7 kez içilmesi öneriliyor. Bilimsel araştırmalara da konu olan tırşik çorbası kış aylarında bölge halkının vazgeçilmez yemeklerindendir. Ünlü Lokman hekimin kitaplarında söz ettiği ileri sürülen tırşik çorbası, büyük zahmetler verilerek hazırlanıyor.

Yöre insanına göre tirşik, grip, soğuk algınlığı başta olmak üzere, mide ve bağırsak hastalıklarına hatta kansere bile şifadır. Bundan dolayı tirşiğin diğer adı ‘Andırın doktoru’dur. Fakat şifa olması için doğru zamanda toplanıp, doğru şekilde pişirilip doğru şekilde tüketilmesi gerekmektedir.

Yöredeki yaygın inanışa göre tirşik giren eve hastalık girmez. Tirşiği yöre insanı için bu kadar değerli yapan da tam olarak bu şifa özelliğidir. Bu sebeple kışın hemen her evde yağmurların yağmasına paralel olarak tirşik yapımları başlar.

Kaynak:Haber Merkezi/ gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.