Ölümünün 16. yılında Cengiz Aytmatov’un yaşamı

Ölümünün 16. yılında Cengiz Aytmatov’un yaşamı

Kırgız edebiyatının en önemli isimlerinden biri olan Cengiz Aytmatov, ölümünün 16. yıl dönümünde güzel hatıralarla anılıyor. 12 Aralık 1928'de Kırgızistan'ın Şeker köyünde doğan Aytmatov, 10 Haziran 2008'de Almanya'da vefat etti.

Romanları, öyküleri ve senaryolarıyla dünya çapında tanınan Aytmatov, eserlerinde Kırgız geleneklerini, doğasını ve tarihini modern dünya ile harmanlayarak özgün bir üslup yarattı. "Elveda Celal", "Beyaz Gemi", "Gün Olur Asra Bedel", "Cemile", Toprak Ana", "Dişi Kurdun Rüyaları" ve "Asya'ya Veda" gibi eserleri birçok dile çevrildi ve uluslararası ödüller kazandı.

cengiz-aytmatov-1.jpg

SADECE YAZAR DEĞİLDİ

Aytmatov sadece bir yazar değil, aynı zamanda bir gazeteci, çevirmen, diplomat ve siyasetçiydi. Sovyetler Birliği'nin çöküşünden sonra Kırgızistan'ın bağımsızlığı için mücadele etti ve ülkenin ilk dışişleri bakanlarından biri oldu.

Cengiz Aytmatov, Kırgız edebiyatının uluslararası alanda tanınmasına ve saygınlık kazanmasına büyük katkıda bulundu. Eserleri, günümüzde de okunmaya ve sevilmeye devam ediyor.

cengiz-aytmatov-3.jpg

DÜNYA LİTERATÜRÜNE GİRMİŞ ÖNEMLİ SÖZLERİ

"İnsan, doğayla uyum içinde yaşadığında mutlu olur."

"Geçmişi unutmak, geleceği kaybetmek demektir."

"Sevgi, her şeyin üstesinden gelebilecek bir güçtür."

"Özgürlük, sorumluluk demektir."

"Hayat, bir mücadeledir. Bu mücadelede pes etmek yoktur."

cengiz-aytmatov-2.jpg

Cengiz Aytmatov, Kırgız edebiyatının ve kültürünün bir simgesi olarak hafızalarda yer edindi. Ünlü yazarın eserleri, günümüzde de dünya edebiyatının en önemli eserleri arasında yer almaya devam ediyor.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.