Ortak yayında deprem maliyetinin ne kadarı toplandı?

Ortak yayında deprem maliyetinin ne kadarı toplandı?

8 tv kanalının ortak yayınında depremzedeler için AFAD ve Kızılay'a bağış toplandı. Peki depremin Türkiye'ye maliyeti ne kadar, ortak yayında bunun ne kadarı toplandı? İşte depremin maliyeti ve toplanan bağış miktarı:

8 tv kanalının ortak yayın yaparak depremzedeler için düzenlediği yardım kampanyasında ne kadar para toplandı? Ortak yayında deprem maliyetinin ne kadarı toplandı? Yani ortak yayında toplanan yardım depremin yol açtığı masrafın ne kadarı ediyor?

Depremin maliyeti ne, toplanan para ne?

Önce depremin maliyeti ne sorusunun cevabına bakacak olursak, 10 ilde büyük yıkım ve can kaybına yol açan depremlerin maddi maliyeti 84 milyar dolar olarak tahmin ediliyor.

DEPREM MALİYETİ: 1 KATRİLYON 583 MİLYAR TL

84 milyar dolar, bugünkü kur üzerinden (18.85) 1 katrilyon 583 milyar TL yapıyor.

Yani, depremin yol açtığı mali hasar dolar cinsinden 84 milyar dolar ise, bu Türk Lirası olarak 1 katrilyon 583 milyar TL’ye tekabül ediyor.

TOPLANAN BAĞIŞ: 115 MİLYAR TL

Dün akşam saat 20.00’de başlayan ve en çok izlenen 8 tv kanalının ortak yayın yaptığı depremzedelere yardım kampanyasında toplanan bağış miktarı 115 milyar TL oldu.

Bu da, yardım gecesinde deprem maliyeti olan 1 katrilyon 583 milyar TL’nin 115 milyar TL’lik kısmının toplandığı anlamına geliyor.

13'TE 1'İ KADAR PARA TOPLANDI

Toplanan bu yardım, deprem maliyetinin 13’te 1’ine tekabül ediyor.

BÜTÇEYE GÖRE DEPREM MALİYETİ NE?

Devletimizin 2023 Merkezi Yönetim Bütçesinde bütçe giderlerinin 4 trilyon 470 milyar TL, bütçe gelirlerinin 3 trilyon 810 milyar TL olacağının öngörülmüş olduğu düşünüldüğünde, 1 katrilyon 583 milyar TL’lik deprem maliyetinin yüksekliği daha iyi anlaşılıyor.


Ferit Atmaca / www.gazeteilksayfa.com ÖZEL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.