Oruç otofaji ve sağlık

Oruç otofaji ve sağlık

Ramazan ayının gelmesiyle beraber İslam âlemi bu gün oruç tutmaya başladı. Müslümanlar için oldukça önemli bir ibadet olan orucun sağlık açısından da birçok faydası biliniyor; uzun saatler aç kalan vücutta olumlu değişimler gözlemleniyor. İşte, detaylar..

KAN ŞEKERİNİ KONTROL ALTINA ALIR

Oruç tutma ibadeti, vücudun kan şekerini kontrol eden insülin hormonuna verdiği tepkiyi kontrol altına alır. Kan şekeri düzenlendiğinde, kardiyovasküler hastalık ve diğer kalple ilgili sağlık sorunları için iki risk faktörü olan kilo alma ve diyabet riskini düşürür.

kan-sekerini-kontrol

HASTALIKLARDAN KORUR

Gün içerisinde sürekli bir şeyler tüketiriz. Kahve ve şekerli içeceklerin yanında yağlı ve ağır yemekler sindirim sistemimizi yorar. Günlük yemek düzeninden çıkmak, vücuda hastalıkları önleme de dâhil olmak üzere diğer önemli işlevlere odaklanması için zaman kazandırır. Bazı araştırmalar, oruç tutmanın kalp hastalığı, multipl skleroz ve romatoid artrit gibi hastalık riskini azalttığını kanıtladı.

FAZLA KİLOLARDAN KURTULMANIZI SAĞLAR

Araştırmalar; oruç tutmanın, yağ kaybına yardımcı olabileceğini ve kan lipitlerini iyileştirebileceğini kanıtlar nitelikte. Başka çalışmalar ise oruç tutmanın metabolizmanın yağ yakma yeteneğini artırdığını, kas kütlesini koruduğunu ve aşırı kilolu kişilerde vücut kompozisyonunu iyileştirdiğini belirtti.

fazla-kilolardan-kurtulmanizi

HÜCRELER DAHA AKTİF ÇALIŞIR

Ramazan ayında gerçekleştirilen oruç tutmanın faydalarından biri, vücudunuzun hücresel geri dönüşüm sistemi olan otofaji adı verilen bir süreci aktifleştirmesidir. Hücrelerimiz için bir tür kalite kontrol görevi gören otofaji, vücudun daha verimli çalışabilmeleri için eski hücre parçalarını parçalamasına ve yeniden kullanmasında görev alır.

hucreler-daha-aktif-calisir.

OTOFAJİ İŞLEMİ NE DEMEKTİR?

Kolombiya Üniversitesi Beslenme Eğitimi Bölümünden doktor Priya Khorana'ya göre otofaji, vücudun zarar görmüş hücrelerin yerine sağlıklı ve yeni hücreler koyarak gerçekleştirdiği bir temizleme sistemidir. Oto yani kendi kendine, faji kelimesi ise yeme anlamını taşımaktadır. Otofaji işlemi kendi kendini yeme olarak da isimlendirilebilir. Kendi kendini yeme işlemi başta insanın kulağına vücudumuzda gerçekleşmemesi gereken bir işlem olarak anlışılabilir. Fakat bu işlem temelde vücudumuzun sağlıklı kalmasını sağlayan oldukça yararlı ve olmazsa olmaz bir sistemdir.

otofaji-nedir

Basitçe söylemek gerekirse; bu, vücudun bir tür temizlik yapmasıdır. Vücut, alzheimer, parkinson veya kansere neden olan mutasyon geçirmiş hücrelerden bu temizlik sistemi sayesinde arınmış olur.

HIZLI DÜŞÜNME VE ODAKLANMAYA YARDIMCI

Bedenimiz, sindirim gibi faaliyetler yapmadığı için farklı aktivitelere yönelir. Bunlardan biri de öğrenme, algılama ve hafıza yetenekleri gibi zihinsel faaliyetlerdir. Oruç tuttuğundan dolayı aç kalan vücut bunlar için daha fazla vakit bulur. Oruç, kişinin algılama ve hafıza seviyesini geliştirir.

hizli-dusunme.

Sedat Osman Koç / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.