Nobel ödüllü bilim insanı oruçla ilgili öyle bir şey keşfetti ki, şaştı kaldı: Harikulade bir tasarım

Nobel ödüllü bilim insanı oruçla ilgili öyle bir şey keşfetti ki, şaştı kaldı: Harikulade bir tasarım

Nobel ödüllü Japon bilim insanı Yoshinori Oshumi, oruçla ilgili öyle bir şey keşfettiği ki, bunları şaşkınlık içinde anlattı. Oruç için “harikulade bir tasarım” diyen bilim insanı, orucun adeta bir yenilenme programı olduğunu söyledi.

İslam’a göre farz bir ibadet olmasının yanı sıra insan sağlığına faydaları saymakla bitmeyen orucun yeni bir özelliği keşfedildi. Nobel ödüllü Japon bilim insanı Yoshinori Oshumi, oruçla ilgili öyle bir şey keşfettiği ki, bunları şaşkınlık içinde anlattı. Oruç için “harikulade bir tasarım” diyen bilim insanı, orucun adeta bir yenilenme programı olduğunu, yaşlanmayı geciktirdiğini söyledi.

Dinimizce farz bir ibadet olan oruç tutmanın insan sağlığına faydalarını bilmeyen yok. Ve bu faydaları saymakla bitmiyor… En başta bizi birçok hastalıktan korurken hastalıklarımızın da şifasını veriyor.
Nitekim Peygamber Efendimiz “oruç kalkandır” buyurarak, orucun insanları maddi manevi hastalıklardan koruduğunu ortaya koyuyor. Hz. Peygamber’in “oruç tut sıhhat bul” hadisi de orucun insan sağlığı için önemine işaret ediyor.

“ADETA BİR YENİLENME PROGRAMI”

İnsan sağlığına faydaları saymakla bitmeyen orucun yeni bir özelliği keşfedildi. Nobel ödüllü Japon bilim insanı Yoshinori Oshumi, oruç ile ilgili tespitini “adeta bir yenilenme programı” sözleriyle ifade etti.
Böylelikle oruç tutmanın sağlığa faydası bu kez de Nobel ödüllü Japon bilim adamı Yoshinori Oshumi tarafından bilimsel olarak ispat edilmiş oldu. Yoshinori Oshumi, “otofaji” yani hücrelerin kendi kendini sindirmesi süreciyle ilgili bilimsel çalışmaları büyük takdir toplayan ve 2016 yılında İsveç Nobel Vakfı tarafından Nobel Ödülü’ne layık görülen Japon bilim adamıdır.

"ÜÇ GÜNLÜK ORUÇTAN SONRA..."

Yoshinori Oshumi, daha sağlıklı ve daha dinç bir yaşamın sırrı olarak yaşlı hücrelerin yenilenmesini gösterirken, bunun en doğru yolunun oruçla mümkün olduğunu ifade ediyor. Ohsumi, şunları söylüyor: “3 günlük oruçtan sonra vücudun bağışıklık mekanizması yeni akyuvar oluşumunu sağlıyor, vücut bağışıklık sistemini tamamıyla yeniliyor. Bu konuda Müslümanların orucu adeta bir yeniilenme programı olarak karşımıza çıkıyor. Hücreler bize benzemeseler bile bazı durumlarda aynı insanlar gibi hareket ediyorlar. Çöplerini özel torbalara dolduruyorlar (otofagozomlar), ve konteynerlere depoluyorlar (lizozomlar). En kirli olanları yok edilip sindiriliiyor, bazıları da yeniden dönüştürülerek enerji üretiminde kullanılıyor..”

japon-bilim-insani-yoshinori-oshumi.jpg

ERKEN YAŞLANMANIN ÖNÜ TIKANIYOR

Japon bilim adamı orucun insan sağlığına faydaları konusundaki tespitlerini şöyle sürdürüyor: “Böylece erken yaşlanmanın önü tıkanıyor. Otofaji, vücut stres altındayken, oruç tutarken ya da açlık sırasında çok fazla çalışıyor. Hücre, enerji üretimiini kendi iç imkanlarını kullanarak yapmaya çalışıyor ve tabii ki ilk olarak çöpünü ve patojen bakterileri sindirerek temizliğe başlıyor.”

RAMAZAN ORUCUNA İŞARET ETTİ: HARİKULADE BİR TASARIM

Japon bilim adamı, yılda bir ay kadar bir süre ara vermeden aç kalmayı yani oruç tutmayı “harikulade bir tasarım” olarak değerlendiriyor. Otofaji sürecinde belli bir süreklilik olmazsa, parkinson hastalığı, diyabet ve kanser hastalığının kaçınılmaz olabileceğini ifade eden Ohsumi “Yılda bir ay kadar bir süre ara vermeden aç kalmanın harikulade bir tasarım olduğunu söyleyebilirim. İslam'ın, hastalıkların ciddiyetini otomatik olarak ortadan kaldıran bir sağlık programı var” diyor.

Öte yandan, orucun ispatlanmış diğer pek çok faydasını da şu şekilde sıralamak mümkün:

  • Oruç, psikolojik hastalıklara karşı en güçlü silahtır,
  • Oruç, fazla kilo ve şişmanlığa gngeldir,
  • Oruç, uyuşturucu ve sigara bağımlılığını tedavi eder,
  • Oruç, eklem ağrılarına şifadır,
  • Oruç, vücuda enerji sağlar,
  • Oruç, sindirim sistemi için en iyi ilaçtır...


Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.