Osman Hamdi Bey kimdir?

Osman Hamdi Bey kimdir?

Osman Hamdi Bey, 'Kaplumbağa Terbiyecisi' tablosuyla tanınırken ressamlığın yanı sıra ilk Türk arkeoloğu, maliyeci, ziraatçı ve diplomattır.

Osman Hamdi Bey 30 Aralık 1842’de İstanbul’da doğdu. Sadrazam İbrâhim Edhem Paşa’nın oğlu, Halil Edhem (Eldem) ile İsmâil Galib’in ağabeyidir.

İlkokula Beşiktaş’ta başladı ve 1856’da Mekteb-i Maârif-i Adliyye’ye kaydoldu. 1857’de hukuk tahsili için Fransa’nın başkenti Paris’e gönderildi. Paris’te bir yandan hukuk öğrenimine devam ederken bir yandan da Paris Güzel Sanatlar Yüksek Okulu’nda resim dersleri aldı ve arkeolojiyle ilgilendi.

Osman Hamdi Bey kimdir? Osman Hamdi Bey’in kaç çocuğu var?

 Sanata ve özellikle resme olan ilgisi hukuktan daha ağır basınca zamanının ünlü ressamları olan Jean-Leon Gérôme ve Boulanger’in atölyelerinde çalıştı.

 1858’de gittiği Sırbistan ve Viyana’da müzeler ve resim sergileriyle ilgili incelemelerde bulundu. Aynı yıllarda Paris’e eğitim için gönderilen Süleyman Seyyid ve Şeker Ahmed Paşa ile birlikte 1867’de II. Milletlerarası Paris Sergisi’ne katıldı.

Osman Hamdi Bey henüz 22 yaşındayken Paris'te tanıştığı Marie adlı bir kızla evlendi ve bu evlilikten iki tane kızları olmuştu.

Yurda döndükten sonra devletin farklı kademelerinde görev aldı. İlk görevi Bağdat İli Yabancı İşler Müdürlüğü idi. Mithat Paşa’nın Bağdat’a vali olması nedeniyle geldiği bu şehrin çeşitli görünümlerini yansıtan tablolar yaptı.

İstanbul’a döndüğünde Saray Protokol Müdür Yardımcısı olan Osman Hamdi, bu sırada Viyana’da düzenlenen Uluslararası Sergi’ye komiser olarak katıldı. Viyana’da iken tanıştığı adı Marie olan bir başka Fransız hanımla ikinci evliliğini yaptı. Naile Hanım adını alan ikinci eşinden Melek, Leyla, Ethem, Nazlı isminde çocukları dünyaya geldi.

Türkiye’nin ilk güzel sanatlar okulu olan Sanayi-i Nefise Mektebi’nin müdürlüğü ile görevlendirilmişti. Okul binasını Mimar Vallaury ile birlikte tasarladı. Binanın inşası ve akademik kadronun kurulmasının ardından okulu 2 Mart 1883’te öğretime açtı.

Osman Hamdi Bey, müzecilik ve arkeoloji çalışmalarını sürdürürken resim yapmayı hiç bırakmadı. Resimlerini genellikle Eskihisar, Gebze’deki evinde geçirdiği yaz aylarında yaptı.

Kaplumbağa Terbiyecisi tablosu Osman Hamdi Bey’in eseri mi?

osman-hamdi2.jpg

Türk resminde ilk kez figürlü kompozisyonu kullanan ressamdı. Resimlerinde okuyan, tartışan, özlemini duyduğu Türk aydın tipini ve dışarıya açılmış kadın imgesini ele aldı. Dekor olarak tarihi yapıları, aksesuar olarak tarihi eşyaları kullandı. "Kaplumbağa Terbiyecisi" (1906), "Silah Taciri" (1908) Osman Hamdi’nin en ilgi çeken ve günümüze kadar ulaşabilen en bilinen eserlerindendir.

4 Şubat 1910 tarihinde Kuruçeşme’de (İstanbul) yalısında hayatını kaybeden Osman Hamdi bey, Ayasofya’da kılınan cenaze namazının ardından müzenin bulunduğu Çinili Köşk’e getirilen cenazesi, vasiyeti üzerine Eskihisar’a götürülerek defnedildi.

Osman Hamdi Bey’in eserleri;

Arzuhalci (1910)

Kur'an Tilâveti (1910)

Naile Hanım Portresi (1910)

Şehzade Türbesinde Derviş (1908)

Silah Taciri (1908)

Beyaz Entarili Kız (1908)

Kahvedeki Bozayı (1908)

Kaplumbağa Terbiyecisi (1906)

Mimozalı Kadın (1906)

Feraceli Kadınlar (1904)

İlahiyatçı (1902) ve (1907)

Pembe Başlıklı Kız (1904)

Yaşlı Adam Önünde Çocukların Mezarları (1903)

Mihrap (1901)

Türbe Ziyaretinde İki Genç Kız I (1890)

Türbe Ziyaretinde İki Genç Kız II (1890)

Cami Önündeki Kadınlar (1882)

Kız-Tevfika (1882)

Vazo Yerleştiren Kız (1881)

Leylak Toplayan Kız (1881)

Gebze Manzara (1881)

Haremden (1880)

İki Müzisyen Kız (1880)

Çarşaflanan Kadınlar (1880)

Kahve Ocağı (1879)

Kökenoğlu Rıza Efendi (1871)

Çıplak (1867)

Eşi Naile Hanım

Halı Satıcısı

Gebze'de Çoban Mustafa Paşa Külliyesi

Yeşil Cami Önü (1882)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.