Herkes sandık başına: İşte oy kullanmama cezası 2023

Herkes sandık başına: İşte oy kullanmama cezası 2023

Türkiye ikinci tur seçimleri için sandık başında. Bugün Türkiye yeni Cumhurbaşkanını belirliyor. Ancak katılımın bir önceki seçime oranla az olduğu ifade ediliyor. Peki, Oy kullanmama cezası 2023, Oy kullanmama cezası var mı? İşte detaylar…

14 Mayıs 2023’te gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı nihayete eremeyince seçim ikinci tura kalmıştı. 2’nci tur seçimleri tüm heyecanıyla devam ediyor. Türkiye, okullarda kurulan sandıklarda oylarını kullanıyor. Ancak; sandıkların açıldığı dakikadan şu ana kadar seçimlerde bir önceki seçime oranla daha az bir katılımın olduğundan söz ediliyor. Hal böyle olunca insanlar oy kullanmamanın bir cezasının olup olmadığını araştırıyor. Ceza varsa bile bu cezanın nasıl olacağı merak ediliyor. İşte İnsanların da merak ettiği oy kullanmama cezası 2023, oy kullanmama cezası var mı? Tüm detaylar haberimizde:

oy-kullanmama-cezasi-2023.jpg

OY KULLANMAMA CEZASI VAR MI?

İlk turda en çok oya sahip olan Recep Tayyip Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu’nun yarıştığı Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçim heyecanı devam ediyor. Sandıklarda ilk seçime oranla az bir katılım göründüğü söylenirken oy kullanmama cezası var mı? Diye araştırılıyor. Bu sorunun cevabı; Yüksek Seçim Kurulu’nun verdiği kararda bitiyor. YSK, daha önce gerçekleştirilmiş seçimlerde ceza yoluna gitmişti. Örneğin 1 Kasım 2015 ve 2017 referandumlarında oy kullanmayan vatandaşlara 22’şer lira para cezası verilmişti.

Bunun yanında vatandaşların bilmesi gereken en önemli detay oy kullanmak yasal bir zorunluluktur. İlgili kanunda da bu yasalaştırılmıştır. 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un 25. Maddesinde söylendiği üzere; ‘seçimlerde oy kullanmak yasal bir zorunluluktur.’ Dolayısıyla bizde İlk Sayfa Gazetesi olarak herkesi sandıklara davet ediyoruz.

oy-kullanmama-cezasii-2023.jpg

OY KULLANMAMA CEZASI 2023

Sandıklardaki oy kullanma işlemleri devam ederken en merak edilen konu bu seçimde yani Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimlerindeki oy kullanmama cezası 2023 oldu. Yüksek Seçim Kurulu, bu konuyla alakalı herhangi bir ceza açıklaması yapmadı. 14 Mayıs’ta gerçekleştirilen seçimler için de böyle bir şey hiç duyurulmamıştı. Seçimlerden sonra ceza açıklaması gelir mi? Sorusuna ise; öncesinde bir açıklama yapılmadığı için sonrasında da bir ceza geleceği düşünülmüyor.

oy-kulllanmama-cezasi-2023.jpg

OY KULLANMAMA CEZASI NEREYE ÖDENİR?

Söz konusu oy kullanmama cezası nereye ödenir sorusunun cevabı da daha önceki seçimlerden yola çıkarak cevaplandırabilmek mümkün. Önceki seçimlerde belirlenen 22 liralık oy kullanmama cezası için; oy kullanmayan vatandaşlara ceza tebligatı gönderilmişti. Tebligatta yer alan bilgiye göre söz konusu cezalar Maliye Bakanlığı’na ya da PTT’ler araçlığı ile ödenmişti. Oy kullanmama cezası 2023 için ise henüz bir bilgi verilmedi.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.