Öykü Thurston kimdir? Öykü Thurston nereli ve kaç yaşındadır? Öykü Thurston  hayatı

Öykü Thurston kimdir? Öykü Thurston nereli ve kaç yaşındadır? Öykü Thurston hayatı

Öykü Thurston kimdir? Öykü Thurston nereli ve kaç yaşındadır? Öykü Thurston hayatı

Öykü Thurston (27), keçe ile 11 yaşında Japonya'da tanıştı. İç mimari okudu ama bitirme tezini bile keçe üstüne hazırladı. Hayalindeki evi keçe ile dekore etti. 2006'da keçeden şal, batik, battaniye, çanta, yastık üreterek işe başladı.

2007’de elbise, hırka, ceket yaptı. Keçeye bambaşka bir yorum getirdi. Moda pazarlamacısı olan kardeşi Başak Demir’le birlikte çalışıyor. Markalarının ismi art.i.choke. Hem enginar hem de "boğazıma takılan sanat" anlamına geliyor.
Öykü Thurston, İstanbul’da doğdu. Annesi edebiyat öğretmeni, babası özel sektörde üst düzey yönetici olarak çalışıyordu. 11 yaşında Japonya’ya gitti. Halası ve eniştesi Japonya’da yaşıyordu. İkisi de pilottu. Halası askeri üstte Amerikan pilotlarına uçuş dersleri veriyordu. Eniştesi ise Japon Hava Yolları’nda çalışıyordu. İngilizce öğrenmek ve daha iyi bir eğitim almak için yanlarına yerleşti. Amerikalı olan eniştesinin velayetine geçtiği için de soyadı Thurston oldu.

6. ve 7. sınıfı okurken, keçe sanatçısı Haruka Ichihara’nın yanına çırak olarak girdi. O yıllarda keçenin hayatını şekillendireceğinden habersizdi. 13 yaşında Türkiye’ye geri döndü. Anadolu Lisesi’ni bitirdi. İç mimari eğitimine Bilkent Üniversitesi’nde başladı, Los Angeles’ta bitirdi. Öğrenciliği boyunca doğal ve dönüştürülebilir malzemeler hakkında detaylı araştırmalar yaptı. Üniversiteden "I Felt Like Home" (Evde gibi hissettim) adlı A’dan Z’ye keçe ile tasarlanmış bir ev projesi sunumu ile mezun oldu.

Türkiye’ye döndüğünde bir meslek sahibiydi. Bir süre tasarım ve mimarlık ofislerinde çalıştıktan sonra 2006’da kendi markasını yaratmaya karar verdi. Çukurcuma’da, 1889’dan kalma tarihi bir binayı renove ederek işe başladı. Kazıyarak freskleri ortaya çıkardı, yerlere beton döktü. Yalnızca doğal ve el yapımı keçelerden oluşan art.i.choke markasının temelleri böyle atıldı.

Başlangıçta giyilebilir tasarımlar azdı. Daha çok ev dekorasyonu için objeler, yastıklar, battaniyeler yapmıştı. Biraz da çanta, atkı, patik ve şal.

Bu arada kardeşi Başak Demir, İspanya Barselona’daki "Instituto Europeo di Design"ın Moda Pazarlaması bölümünden mezun oldu. Bitirme tezi kendi markaları art.i.choke’du. Kıyafete yönelmelerine bu tez sebep oldu. Öğretmenlerinden birinin butik sahibi bir arkadaşı vardı. El Born denilen bölgede dünyanın önemli markalarını satıyordu. "Bu keçelerden elbiseler yaparsanız satarım" dedi. Denediler ve oldu.

Soyadan bambuya, ipekten İngiliz merinosuna birçok farklı lif kullanarak asırlardır ülkemizde çoban kepeneği ve yer yaygısı olarak kullanılan keçeye bambaşka bir yorum getirdi. Modernize ettiğini düşünmeyin. Çünkü Öykü bu tanımlamadan hiç hoşlanmıyor: "Yöresel bir malzeme kullanıyorum ama yöresel bir tasarım yapmıyorum. Keçe’yi modernize etmek kelimesinden nefret ediyorum. Bir tane lale figürünü ya da ay yıldızı büyütüp orta yere dana kadar koyunca modernize olduğunu zannedenler var. Ben onlardan değilim. Türk tasarımının bu mantıkla bir yere geleceğine inanmıyorum."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.