OYUNCU YETİŞTİRMEYE ÇALIŞAN KULÜBÜZ’

OYUNCU YETİŞTİRMEYE ÇALIŞAN KULÜBÜZ’

“Kulüp olarak kupayla işimiz yok, biz oyuncu yetiştirmeye çalışan kulübüz” diyen Ankara Seçkin Spor’un başarılı teknik direktörü Durul Tuğ, tesis bulmakta zorlandıklarını belirterek, sözlerine şöyle devam etti: “Saha sahiplerine kira ödüyoruz. Bu bizi mad

ZAFER DENİZ / HABERVAKTİM

Habervaktim, amatör kulüplerin sorunlarına ışık tutmaya devam ediyor. Ankara Seçkin Spor’un başarılı teknik direktörü Durul Tuğ Habervaktim’e samimi açıklamalarda bulundu.

Kulübün mazisi hakkında bilgi verebilir misiniz?

 Ankara Seçkin Spor 2012 yılında Haluk Seçkin Hocamızın kurduğu bir kulüp. Bir yıl kadar birlikte çalışmalarımıza devam ettik. Daha sonra Haluk Hocamızın özel işleri nedeniyle geri çekilmesi gerekti. Biz devraldık. Başkanlığı öz abim yapıyor. Ben ise kulübün antrenörüyüm.  Kurulduğumuz günden beridir her türlü yaş kategorisine giriyoruz. Sadece altyapıyla ilgileniyoruz. Amatör takımımız yok. Başarılı bir futsal takımımız var. Geçen sene Osmanlıspor ile birlikte Türkiye şampiyonasına gittik. Futsala çok önem veriyoruz. Türkiye’de futsala önem veren 4-5 kulüpten bir tanesiyizdir. Yeni yeni gelişmeye çalışıyoruz, farklı branşlar hedefliyoruz.  Biraz daha sporun farklı dallarına girmeye çalışıyoruz.

‘FUTSALA FUTBOLDAN DAHA FAZLA ÖNEM VERİLMESİ LAZIM’

Bilmeyenler için futsalı tanımlayabilir misiniz?

Futsal, futboldan önce başlamalı. Küçük yaşta bir çocuk futbol oynamak istiyorsa kesinlikle önce futsaldan başlamalıdır. Futsalın önem verildiği ülkelerde görüyoruz: İspanya’da, Portekiz’de özellikle Brezilya’da bireysel yeteneği olan oyuncuların altyapısına baktığımız zaman önce futsalla başlıyor çünkü dar alanda oynandığı için tamamen oyuncu gelişimine yönelik bir spor dalı ve ister istemez teknik orada gelişiyor. Çocuğun öğrenme çağında başladığı için teknikle ilgili bütün yetileri orada kazanıyor. Oradan sonra futbola, geniş alana geçtiği zaman siz çocuğun sadece fiziksel gelişimiyle ilgileniyorsunuz, tekniğiyle uğraşmanıza gerek kalmıyor çünkü futsaldan aldığı teknik hayatı boyunca onu götürebilir. O yüzden futsala futboldan daha fazla önem verilmesi lazım. Bizim futsalla ilgili farklı projelerimiz var. En azından kendi çapımızda biraz daha küçük yaşa çekmeye çalışıyoruz. Çünkü Futsalda U19 Ligi Türkiye’de bir kere yapıldı. Bir daha altyapı ile ilgili hiçbir lig yok. Biz bunu mümkün olduğu kadar 10-12 yaşlara hatta 8 yaşlara kadar çekmeye çalışacağız. Böyle de ufak tefek projelerimiz var.

Futsal parkede oynanıyor değil mi?

Futsal salonda oynanıyor. Hentbol sahasıyla aynı ölçülerde hemen hemen. Taçlar ayakla başlıyor. Aut atışlarını kaleci elle  oyuna sokuyor. Kaleciye geri pas yapamıyorsunuz, bir kere yapma hakkınız var. Hentbol sahası içinde futbolun biraz kurallarını alıyor biraz da kendine özgü kuralları var ama şunu söyleyebilirim: Futboldan daha eğlenceli bir spor dalı.

‘TEKNİK OYUNCULAR FUTSALDAN GELMEDİR’

Altyapısı futsal olan bilindik futbolcular var mı?

Özellikle Brezilya’dan Ronaldinho, Robinho, Neymar bunların altyapısı futsal olan oyuncular. Daha teknik daha yaratıcı oyuncular futsaldan gelmedir.

‘KULÜP OLARAK KUPAYLA İŞİMİZ YOK’

Kulübünüzün vizyonu ve misyonu nedir?

Kulüp olarak kupayla işimiz yok. Kupalarla ilgilenmiyoruz. Tabi ki kupa gelirse bizi mutlu ediyor ama 4. senemize başlayan bir kulübüz. Geçtiğimiz 3 senede futbol olarak 2 tane kupamız var. 2 kez U16 Ligi’nde Play-Off oynama şansı yakaladık. Onun dışında biz oyuncu yetiştirmeye çalışan kulübüz. Türkiye Şampiyonası’na gitmekte bizim gözümüz yok. Tabi ki gidersek çok mutlu oluruz. Gitmek için de var gücümüzle çalışıyoruz ama bu kulüp dışardan aktarma yapan bir kulüp değil, çok nadirdir; oyuncu bir-iki senedir oynamıyordur,  başka bir kulüptedir lisanslı da elindeyse boşta kalmasın oynasın bu işe hevesli diye aktarmasını yapıyoruz. Bunun dışında benim sağ bekim, orta saham eksik diye düşünüp transfer yapmayız. Biz elimizdeki oyuncularla uğraşıp onları bizden bir-iki tık yukarıdaki takımlara göndermek istiyoruz. Biz bu sene başka kulüplere yaklaşık 10 oyuncu gönderdik. U16 takımımızın direk oynayan 5 oyuncusunu gönderdik. U19 takımımızdan Futsal takımı Türkiye Şampiyonası’na götüren gençlerden 4 kişi gönderdik. Bizi bu mutlu ediyor, Türkiye Şampiyonu olmuş kadar seviniyoruz. Bizim amacımız bu çocukların hayatlarını kurtarabilmeleri için hayatta saygınlık kazanabilmeleri için  gelecek kaygılarının daha aza inmesi için bizde başladıkları futbol hayatlarını bir-iki tık daha yukarıda daha çok göz önünde olabilecekleri ya da bir profesyonel takıma imza atabilecekleri yerde devam ettirmelerini istiyoruz.

Peki profesyonel bilindik bir takıma giden oyuncunuz var mı?

Çok yeni bir takım olduğumuz için henüz profesyonel bir takıma imza atan bir oyuncumuz yok ama Ankara Demirspor’a ve Gölbaşı A.Ş.’ye öğrenci verdik bu sene.

‘DAHA DÜZGÜN ŞARTLARDA ÇALIŞABİLECEĞİMİZ TESİSLER LAZIM’

Tesis bulmakta zorlanıyor musunuz?

Tesis bulmakta sonuna kadar zorlanıyoruz. İki tane futbol okulumuz var: biri Cevizlidere’de biri Seyranbağları’nda ikisinde de okulların bahçesindeki halı sahalarında oynuyoruz. Saha sahiplerine kira ödüyoruz. Bu bizi maddi olarak zorluyor. Bunu da karşılayabilmek için öğrencilerimizden mecburen aidat alıyoruz.  Bundan çok rahatsızız. Kulübün böyle dönmesi gerekiyor. 10 çocuktan aidat alacağıma maddi kaygım olmasın saha parasını nasıl ödeyeceğim, servis parasını nasıl ödeyeceğim, formaları nasıl yaptıracağım? Kaygım olmasın, daha rahat olayım. 10 çocuk geleceğine bana 50 çocuk gelsin ücretsiz, ben onlarla uğraşayım. Daha fazla oyuncu kazandırayım isterim ama tesislerde sıkıntı yaşıyoruz. Aynı şekilde müsabaka takımları için de geçerli. Müsabaka takımlarımızın antrenmanlarını Anıttepe’de yapıyoruz. Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günleri birer saat yapabiliyoruz. Zaten o bir saatte de başladın, ısındın, soğudun derken yarım saat oldu. Ben 4 senedir bu işin içindeyim. 4 senede tam saha antrenmanı ya yaptım ya yapamadım. Hep yarı sahaya sıkışıyoruz, oralarda bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Bu konuda  Ankara Amatör Spor Kulüpleri Federasyon Başkanı Sayın Murat Kandazoğlu’nun gerçekten çok çalışmaları var. Bizlere  çok yardımcı olmaya çalışıyor. Şöyle bir şeyi sizin vasıtanızla dile getirmek istiyorum: Yaklaşık bir yıl önce Çankaya Belediyesi ile Çankaya’daki amatör spor kulüpleri bir toplantı yapmıştı. Orada bize çok güzel sözler verildi. ‘Saha yerinizi bulun, arsanızı bulun,  sahayı biz yapalım. İşletilsin masrafı alalım, kalan paralar kulüplere bölünsün ya da en az 2-3 saha Çankaya’ya yapacağız’ gibi çok güzel sözler verilmişti. Anıttepe’den başka Çankaya’da futbol oynanacak alan yok.  Parklara yapılan beşe beş bile zor oynanacak yerlerin Türk sporuna hiçbir katkısı yok. Kulüp yerimizin de içinde olacağı daha rahat antrenman yapabileceğimiz, daha düzgün şartlarda çalışabileceğimiz tesisler lazım. Özellikle Çankaya takımları olarak bunun sıkıntısını çok ama çok fazla yaşıyoruz.

 ‘SPONSOR DESTEĞİ YOK’

Kulübe destek alabiliyor musunuz?

Kulübe bireysel destekler oluyor. Düzenli alabildiğimiz bir destek yok. Biz bu desteği futsaldan almayı düşünüyorduk, başarılı futsal takımı olduğu için.  Birçok firmayla görüştük, herkes ‘tamam olalım’ diyorlar ama tabi onlar da kendi ticari kaygılarını düşünüyorlar. 3 maç, 1 hafta süren bir ligden bahsediyoruz. Yani ‘ben kime göstereceğim reklamı’ diyor. Basında da yer alan bir şey değil. ‘Kim bilecek’ diyorlar. Öbür türlü futbol okullarına ya da müsabaka takımlarına bazen bir velimizin gönlünden kopuyor forma yaptırıp geliyor. Çok büyük, uzun vadeli ya da kısa vadeli de olsa sponsor desteği yok.

Taraftarların maça ilgisi nasıl?

Velilerimiz genelde geliyor.  Osmanlı Spor’la oynadığımız futsal finalinde hatırı sayılır taraftar sayımız vardı. Belki de başarıyla doğru orantılıdır. Ankara’da genel bir taraftar eksikliği var. Süper Lig’de Gençlerbirliği taraftar bulamazken biz Seçkin Spor olarak çok taraftar aramıyoruz zaten.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.