Özel bireylerden organik yumurta üretimi

Özel bireylerden organik yumurta üretimi

İzmir’in Karşıyaka ilçesindeki Özel Yürekler Halk Eğitimi Merkezi'nde kendi kümeslerini kuran 20 yaş üstü özel bireyler, kendi elleriyle besledikleri tavuklardan organik yumurta topluyor.

Türkiye'de İstanbul ve Ankara'dan sonra 20 yaş üzeri yetişkin engellilere yönelik hizmete alınan üçüncü halk eğitimi merkezi olan Karşıyaka Özel Yürekler Halk Eğitimi Merkezi'nde, kursiyerler kendi kümeslerini kurup organik yumurta üretimine başladı. Tavuk besleme alanlarını belirledikten sonra, folluk ve yemlikleri hazırlayan özel öğrenciler, kümeslerin çevre düzenini sağlayıp can dostlara hijyenik ortam hazırladı.

Karşıyaka Özel Yürekler Halk Eğitimi Merkezi'nin geçen ekim ayında "Sevgi İyileştirir" sloganıyla eğitim vermeye başladığını ifade eden Okul Müdürü Cüneyt Buharalıoğlu, 30 hafif düzeyde, 57 orta ve ağır düzeyde, 3 de otizmli olmak üzere toplam 90 öğrencileri bulunduğunu söyledi. Özel ve değerli bireylerle el sanatları, bilişim, tarım, görsel sanatlar, spor ve el sanatları ağırlıklı kurslar düzenlediklerini anlatan Buharalıoğlu, onları sosyalleştirip diğer bireylerle birlikte yaşayabilir hale getirmek istediklerini kaydetti. Okul bahçesinde 3 ay önce tavuk ve horoz beslemeye başladıklarını dile getiren Buharalıoğlu, "Yemlikleri hazırladık, çitleri yaptık. Kümeslerin üzerini ağlarla kapatıp tavuklara dışardan hastalık almasını engelledik. Günde yaklaşık 15 yumurta alıyoruz. Öğrencilerimiz kendileri üretip topluyorlar. Burada sosyalleşiyorlar, güvende ve mutlular. Onlar kendilerini değerli hissediyorlar" dedi.

'TAVUKLARIN SAYISINI ARTTIRACAĞIZ'

Tarım Teknolojileri Öğretmeni Ahmet Rauf Aktürk, kümesin üzerini ağla kapatarak diğer hayvanlardan ayrı steril bir ortam hazırladıklarını anlattı. Tavukların yemini, suyunu öğrencilerin verdiğini belirten Aktürk, "Toprakla ve tavukla uğraştıklarında kendilerini mutlu hissediyorlar. 32 tavuğumuz var. Belki tavukların sayısını arttıracağız. Etrafı peyzaj olarak daha güzel hale getirmek istiyoruz" diye konuştu.

'ÇOCUK YETİŞTİRİR GİBİ ONLARI YETİŞTİRİYORUZ'

Özel öğrencilerden Hanife Gündoğar (36) tavukları haftada birkaç gün marulla beslediklerini belirtip "Vaktimiz yoğun geçiyor. Tavukları besliyoruz. Çocuk yetiştirir gibi onları yetiştiriyoruz" dedi.

Bir diğer özel öğrenci Mehmet Öz (50) de "Yumurta topluyoruz. Civciv çıkıyor. Çıkarken gördüm. Çok mutlu oldum. Yumurtaları bize veriyorlar, yiyoruz" ifadelerini kullandı. Ceylin Çavkat (21) "Burada çeşit çeşit etkinlik yapıyoruz. Boyama ya da takı yapıyoruz. Hayvanlara bakıyoruz. Reyhan ekiyoruz. Fesleğen dikiyoruz" dedi.

Özel öğrencilerden Bora Akbaş (29) da şunları söyledi:

"Buranın bekçisi benim. Yumurta çıktığı zaman hemen hocamı çağırıyorum. Kümesin temizliğini yapıyorum."

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.