MEB’in özel okullara getirdiği “yüzde 65 zam sınırı” sınırlı çıktı

MEB’in özel okullara getirdiği “yüzde 65 zam sınırı” sınırlı çıktı

Milli Eğitim Bakanlığı’nın özel okullara getirdiği “yüzde 65 zam sınırı” meğer haftalık 30 ders saati ile sınırlıymış.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın özel okullara getirdiği “yüzde 65 zam sınırı”nın haftalık 30 saat ders için geçerli olduğu ortaya çıktı. Özel okullar “biz haftada 30 saatten daha fazla ders veriyoruz” deyip, yüzde 65’in üzerinde zam yapabiliyor.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, özel okul temsilcileri ile bir dizi toplantı yapmış ve ardından yeni dönem kayıtları için “yüzde 65 zam sınırı” getirdiklerini açıklamıştı. Bakan Özer’in, özel okulların en fazla yüzde 65 zam yapabileceklerini duyurması, bu oranın çok çok üzerinde rakamlar istenen velileri bir nebze de olsa sevindirmişti. Ancak bu sevinç uzun sürmedi.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer makamında otururken

GERÇEK ÇOK BAŞKA ÇIKTI

Yeni yılla birlikte başlayan erken kayıt için özel okullara başvuran veliler, son eğitim öğretim dönemine oranla yüzde 65’in çok çok üstünde zamlarla karşılaşıyor.
Özel okullar, buna itiraz edip Milli Eğitim Bakanlığı’nın yüzde 65 zam sınırını hatırlatan veliler karşısında asla geri adım atmıyor ve şu argümanları ileri sürüyor:

  • Maksimum yüzde 65 zam sınırı ödenen değil, liste fiyatı üzerinden hesaplanır.
  • Milli Eğitim Bakanlığı’nın yüzde 65 zam sınırı haftalık 30 ders için geçerlidir.

LİSTE OYUNU: LİSTEYE GÖRE YÜZDE 65, KAYDA GÖRE YÜZDE 120

İlk cevapta “liste fiyatı oyunu” görülüyor. Özel okullar liste fiyatını olabildiğince yüksek tutup, kaydı çok aşağılarda bir fiyata yaparak, yüzde 65 sınırı kolaylıkla delebiliyorlar. Örneğin Ankara’da geçen dönem bir özel okulun ilköğretim öğrencisini liste fiyatını 40 bin TL açıklayıp, 30 bin TL’ye kaydettiği düşünüldüğünde, yüzde 65 zam sınırına göre yeni dönemde fiyatını 66 bin TL’ye kadar çıkarabilir. Zam oranı, liste fiyatı olan 40 bin TL üzerinden yüzde 65 iken, velinin ödediği 30 bin TL üzerinden yüzde 120’dir.

Veli istediği kadar “Ben şuan ödediğim fiyat ile yeni dönemde ödeyeceğim fiyata bakarım, yüzde 120 zam yapıyorsunuz” derse desin, değişen bir şey olmuyor. Çünkü Milli Eğitim Bakanlığı’nın yüzde 65 zam sınırı liste fiyatı için geçerli.

Özel okul zam fiyatları

YÜZDE 65’TE DERS SAATİ SINIRI VARMIŞ

Özel okulların kayıt fiyatına yüzde 65’in üzerinde zam yapabilmelerine imkan veren bir diğer husus “ders saati sınırı”. Özel okullar, Milli Eğitim Bakanlığı’nın yüzde 65 zam sınırının haftalık 30 ders için geçerli olduğunu ifade ediyor. MEB’in gerçekten böyle bir kararı var mı teyit edilememişken, özel okullar haftalık ders saatlerini 30 saatin üzerine çıkararak, yüzde 65 zam sınırını kolayca aşabiliyorlar.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI’NA SORULAR

Gerek “liste fiyatı” gerekse “ders saati sınırı” konusunda Milli Eğitim Bakanlığı’ndan açıklama bekleniyor. Veliler MEB’den şu sorulara cevap istiyor:

  • MEB’in yüzde 65 zam zam sınırı ne anlama geliyor, net olarak açıklanmalıdır?
  • MEB’in yüzde 65 zam sınırı liste fiyatı için mi geçerli? Öyle ise, özel okullar liste fiyatlarını yüksek tutarak yüzde 65’i kolayca aşabileceğinden bu sınırın ne anlamı kalmış oluyor?
  • Yok öyle değil, kayıt fiyatı için geçerli ise, MEB kararını çiğnemiş olan özel okullar için ne gibi tedbirler alınacak ne gibi yaptırımlar uygulanacaktır?
  • Bakanlığın yüzde 65 zam sınırı gerçekten haftalık 30 ders için mi geçerlidir? Öyle ise eğer, ülkemizde özel okulların haftalık ders saatleri ortalaması 40 iken, bu 30 saat neye göre belirlenmiştir?
  • Özellikle bu iki hususta velilerle özel okulların karşı karşıya gelmesinin önüne geçilmesi noktasında ilgili Bakanlık olarak ne gibi tedbirler almayı düşünüyorsunuz?

Ferit Atmaca / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.