Özel sektör kur şoku yaşayabilir: 93,6 milyar dolar borç

Özel sektör kur şoku yaşayabilir: 93,6 milyar dolar borç

Merkez Bankası verilerine göre kısa vadeli dış borçlarda yaşanan artış sürdü. 200 milyar dolara yaklaşan dış borç stokunun 93,6 milyar dolarına sahip olan özel sektör kur şoku yaşayabilir.

Merkez Bankası verilerine göre Türkiye’nin kısa vadeli dış borçlarında pandemi dönemi ile başlayan artış devam etti. Olası kur şokları karşısında en büyük kur riskini, 200 milyar dolara yaklaşan stokun en büyük bölümünün borçlusu olarak Türk özel sektörü bulunuyor. Kısa vadeli dış borcun 58,6 milyar doları şirketler, 35 milyarı da özel bankalar olmak üzere 93,6 milyar dolarla yüzde 60’a yakını özel sektöre ait.

ozelsektor.jpg

93,6 MİLYAR DOLAR OLDU

Ekonomi Yazarı Naki Bakır, “En fazla kur riski özel sektörün” başlıklı köşe yazısında uyardı. Orijinal vadesi 1 yıla kadar olan kredileri içeren kısa vadeli dış borçların bakiyesinin yüzde 17,2 artarak, 174,4 milyar dolara ulaştığını belirten Naki Bakır, “Söz konusu borcun 58,6 milyar dolarının reel sektör firmalarına, 33,9 milyarının özel bankalara, 1 milyar dolar dolayındaki bir bölümünün de özel finans kurumlarına ait olduğu açıklandı. Buna göre kısa vadeli ülke dış borcunun toplamda 93,6 milyar dolarlık bölümü özel sektöre ait. 2023 sonu itibarıyla Merkez Bankası’nın da 46,4 milyar dolar tutarında bir kısa vadeli dış borç bakiyesi bulunurken, kamunun kısa vadeli dış borcu ise sadece 34,5 milyar dolar oldu” dedi.

para1.jpg

2024’TE 222,6 MİLYAR DOLAR ÖDENECEK

Merkez Bankası’nın kısa vadeli dış borç bakiyesindeki rekor büyümede, Haziran 2023’e kadar yapılan yoğun döviz satışlarının rezervleri hızla tüketmesi ve eriyen rezervlerin swap yoluyla ikamesinin önemli payı olduğu ifade eden Naki Bakır, “Türkiye’nin 2024 yılı boyunca yapmak zorunda olduğu dış borç geri ödemesi de 226,6 milyar doları buluyor. Bunun da yüzde 60’a yakın bölümünün reel sektör firmaları ve finans kuruluşları ile birlikte özel sektöre ait olduğu dikkati çekiyor. Merkez Bankası’nca açıklanan verilere göre vadesine bir yıl ve daha az kalan; başka deyişle orijinal vadesine bakılmaksızın gelecek bir yıl içinde geri ödenmesi gereken söz konusu dış borçların borçlu bazında dağılımında en büyük bölümün 133,6 milyar dolarla özel sektöre ait olduğu dikkati çekiyor. Bu kapsamdaki borçlarının 58,5 milyar doları özel bankalara, 3,5 milyar doları diğer özel finans kurumlarına; 71,6 milyar doları ise finans dışı özel sektör kuruluşlarına, yani reel sektör firmalarına ait bulunuyor” ifadelerini kullandı.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.