Özmen: Depremin büyüklüğü 7,7 olduğu için artçılarda büyük oluyor

Özmen: Depremin büyüklüğü 7,7 olduğu için artçılarda büyük oluyor

Deprem Uzmanı Doç. Dr. Bülent Özmen, Düzce’de yaşanan 7,7 büyüklüğündeki depremin ardından artçı sarsıntıların devam edebileceğini söyledi. Özmen, “Deprem bir gerçeğimiz. Önemli olan bu gerçeği bilerek, hasarı azaltacak çalışmalar yapmalıyız ”dedi.

Dün sabah saat 04.17 sularında merkez üssü Kahramanmaraş Pazarcık ilçesinde olan ve 10 ilimizi etkileyen 7,7 büyüklüğünde şiddetli bir deprem meydana geldi. Depremin merkez üssü Kahramanmaraş olmak üzere 10 ilimizi etkiledi sabahım ilk saatlerinden itibaren arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği ve yaşanan depremin yanı sıra olumsuz hava şartları da çalışmaları zorlaştırıyor. Konu ile ilgili gazetemize konuşan Deprem Uzmanı Doç. Dr. Bülent Özmen, “ Yaşanan deprem Kahramanmaraş Pazarcık ilçesi merkez üstü olarak 10 ilde hissedildi ve tahribat verdi. Depremin büyüklüğünden kaynaklı İç Anadolu’nun doğu ve güney doğu taraflarında hissedildi. Artçı sarsıntılar devam edecek. Yaşanan deprem büyük olduğu için artçılarda büyük olacak. 6.6 büyüklüğünde artçı depremler olabilir. O yüzden vatandaşlarımız yetkilileri dinlesin kesinlikle hasarlı binalara girmesin” dedi.

0f8bfa8966f49bdd3b88935842120a38-1.jpg
“ARTÇILAR DEVAM EDEBİLİR”

Gazi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Özmen, deprem ve afet yönetimi konusunda birçok çalışmalar yaptı. Kahramanmaraş Pazarcık İlçesi merkez üstü olan Güneydoğu’nun on ilinde hasara sebep olan depremin artçı sarsıntılarının ise devam edeceğini söyledi. Özmen, “Bu kadar büyük bir depremden sonra artçılar devam eder. Yaklaşık bir yıl sürebilir. Depremin büyüklüğü 7,7 olduğu için artçılarda büyük oluyor. 6.6 büyüklüğe varacak büyüklüklerde artçılar olabilir” ifadelerini kullanarak uyarılarda bulundu.

04f6ad7e1aa7238bdf0fcc6b3babf0e1.jpg

“HASARLI BİNALARA GİRMEYİN”

Doç. Dr. Bülent Özmen, “ Hasarlı binalara kesinlikle girilmemeli olası artçılardan etkilenmemek için yetkililerin talimatları doğrultusunda hareket edilmeli. Trafiği takamamak ve yardım ve arama kurtarma ekiplerini engellememek adına araç ile trafiğe çıkılmamalı. İletişim hattının kilitlenmemesi için telefon kullanılmamalı Internet aracılığı iletişim kurulmalı. Halkın e devlet üzerinden en yakın toplanma alanı öğrenmesi ve orada beklemesi yetkililerin direktiflerine göre hareket etmesi gerekir. Yardım çalışmalarında yetkililerin direktifi doğrultusunda yardım çalışmalarına katılmalılar” diyerek vatandaşları uyardı.

Faruk Gökyurt/ İLKSAYFA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.