Gazete İlk Sayfa
  • Resmi İlan
  • Güncel
  • Özel Haber
  • Belediyeler
  • Spor
  • Siyaset
24
02:00 Türkiye’nin cami altındaki ilk teknoloji merkezi: Cezeri Teknoloji Araştırmaları Merkezi
01:00 Altındağ Belediyesi duyurdu: Bayram boyunca kapalı olacak
00:11 Bilgi Üniversitesi geri açıldı mı? İstanbul Bilgi Üniversitesi eğitime devam edecek mi?
00:01 Survivor'da kim elendi? 24 Mayıs 2026 Survivor'da kim elendi?
00:01 Arka Sokaklar tokmak kafa kimdir? Kerimhan Duman kimdir?
00:01 Kırşehir'de sağanak yağış sel baskınına dönüştü
00:01 GİYİM VE GİYİM EŞYASI SATIN ALINACAKTIR
00:01 BAKIM VE ONARIM HİZMETİ ALINACAKTIR
00:01 BEYPAZARI ORMAN İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ
23:37 Bayram haftası diziler yok mu? Bayram haftası diziler olacak mı? Bayram haftası diziler var mı?
  1. Anasayfa
  2. Foto Galeri
  3. Güncel
  4. Plaka değişiminde ücretsiz dönem başlıyor: Resmi Gazete’de yayımlandı

Plaka değişiminde ücretsiz dönem başlıyor: Resmi Gazete’de yayımlandı

Adalet ve İçişleri Bakanlıklarının ortak hazırladığı “Araçların Satış, Devir ve Tescil Hizmetlerinin Yürütülmesi Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
YAYINLAMA: 09 Nisan 2026 Perşembe 11:18
GÜNCELLEME: 09 Nisan 2026 Perşembe 11:19
Plaka değişiminde ücretsiz dönem başlıyor: Resmi Gazete’de yayımlandı 1 14

Yönetmelik kapsamında, plaka basımında tespit edilen ölçü veya nitelik uyumsuzlukları yeni kurallarla giderilecek. Trafik denetimi sırasında uygunsuz olduğu belirlenen plakalar için yeniden basım talebinde “plaka basım talep belgesi” aranmayacak ve araç sahiplerinden herhangi bir ücret alınmayacak.

Yönetmelik, plakaların üretim ve dağıtım süreçlerinde de önemli bir değişikliğe gidiyor. Plakaların basımı sonrası fotoğraf kayıtlarının tutulması zorunlu hale getirildi. Böylece tescil plakalarının güvenlik denetimi ve takibi kolaylaşacak.

Plaka değişiminde ücretsiz dönem başlıyor: Resmi Gazete’de yayımlandı 2 24

GEÇİŞ SÜRECİ 1 OCAK 2027’DE TAMAMLANACAK

Yeni düzenlemede geçici hükümler de yer aldı. Plaka basımında kullanılacak kalıplar, Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) tarafından yetkilendirilen odalara dağıtılacak. Bu geçiş süreci 1 Ocak 2027 tarihinde sona erecek. Söz konusu tarihten önce yetkili kuruluşlarca basılan, mühürlü ve diğer güvenlik işaretlerine sahip plakalar, standartlara uygun kabul edilecek.

Plaka değişiminde ücretsiz dönem başlıyor: Resmi Gazete’de yayımlandı 3 34

SÜRÜCÜLERE KOLAYLIK SAĞLANACAK

Plaka değişimi uygulaması, araç sahiplerinin tescil belgelerindeki eksiklikleri gidermesini ve güvenli sürüş için standartlara uygun plakalar kullanmasını sağlayacak. Trafik denetimlerinde tespit edilen uyumsuz plakalar, yetkili kuruluşlar tarafından ücretsiz olarak yenilenerek araç sahiplerinin ek mali yükten korunması hedefleniyor.

Plaka değişiminde ücretsiz dönem başlıyor: Resmi Gazete’de yayımlandı 4 44

Yönetmelik, hem sürücülerin mağduriyetini önlemeyi hem de tescil plakalarının kalite ve güvenlik standartlarını yükseltmeyi amaçlıyor. Araç sahipleri, plakalarının standartlara uygunluğunu kontrol ettirerek gerekli değişimleri yaptırabilecek.

Gazete İlk Sayfa © 2012
Künye
İletişim
Gizlilik İlkeleri
Aydınlatma Metni
Kişisel Verilerin Korunması
  • Ankara Haberleri
  • Keçiören Haberleri
  • Altındağ Haberleri
  • Sincan Haberleri
  • Mamak Haberleri
Haber Portalı Yazılımı
Gazete İlk Sayfa
Haberler
  • Resmi İlanlar
  • Manşetler
  • Güncel
  • Özel Haber
  • Belediyeler
  • Spor
  • Siyaset
  • Eğitim Haberleri
  • Dünya
  • Sağlık
  • Polis - Adliye
  • Yaşam
  • Kim Kimdir?
  • Ekonomi
  • Teknoloji
  • Kültür Sanat
  • Seçim
  • Medya
  • Haber Editörü
  • Kamu Personel Alımı
Diğer İçerikler
  • Foto Galeri
  • Web Tv
  • Yazarlar
  • Gazete Manşetleri
Kurumsal
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Kullanım Şartları
  • Geliştiriciler İçin