Plastikoz hastalığı nedir?

Plastikoz hastalığı nedir?

Sosyal medyada araştırılan Plastikoz, en yeni hastalık türü olarak kabul ediliyor. Peki, plastikoz hastalığı nedir?

Merak edilen ve araştırılan bir hastalık türü olan Plastikoz, İngiltere ve Avustralya’lı bilim insanları tarafından bulundu. Peki, Plastikoz hastalığı nedir? İşte yanıtı:

Plastikoz hastalığı nedir

YELKOVAN KUŞLARI ÜZERİNDE ARAŞTIRMA

İngiltere ve Avustralya‘lı bilim insanları, Lord Howe Adası‘nda yaşayan deniz kuşlarında plastik yutulmasından kaynaklanan, daha önce bilinmeyen bir hastalığı keşfetti. Lord Howe adasındaki yelkovan kuşları üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, hastalığa plastiğin yumuşak dokuyu tekrar tekrar zedelemesi ve canlının midesinde geniş yara dokusu oluşumuna yol açması neden olurken, etkilenen yumuşak doku, sağlıklı doku gibi çalışmıyor, organ yapısını ve işlevini etkiliyor. Daha önce laboratuvar ortamında yapılan deneylerde plastiğin bu tür bir hastalığa neden olabileceği öngörülmüş, ancak doğada örneğine hiç rastlanmamıştı. Adrift Lab‘e üye küresel bir ekibin parçası olarak, Birleşik Krallık Doğa Tarihi Müzesi ve Avustralya kurumlarından bilim insanlarından oluşan disiplinler arası bir ekip tarafından hastalığın keşfi gerçekleştirildi. Adrift Lab araştırmacısı Hayley Charlton-Howard, bunun insanlar da dahil olmak üzere tüm canlı türlerinde plastik yutulmasıyla ilgili endişeleri artırdığını söyledi.

Plastikoz hastalığı nedir

KALAMAR TEHDİDİ

Yeni Güney Galler’deki Lord Howe Adası’nda yaşayan yelkovan kuşları düzenli olarak plastik tüketiyor ve bilim insanları bunun henüz yumurtadan çıkma aşamasında başladığını düşünüyor. Plastikler, kalamar gibi esas olarak okyanustan gıda alımı sırasında yutuluyor. Charlton-Howard şunları söyledi: “Kumsalda bir plastik parçası düşünün; oldukça keskin ve kırılgandır. Bunun sürekli olarak midenin yumuşak, hassas dokusuna tekrar tekrar girdiğini hayal edin. Bu durumun, midede çok fazla yaralanmaya neden olacağını biliyoruz. Yutulan plastikler, sindirim bezlerinde de hasar meydana gelebilir ve deniz kuşlarının besinleri sindirme ve emme kabiliyetini sınırlayabilir” dedi. Ekip, 10 yıllık araştırmaları sonucunda, son yıllarda sıkça gözlemledikleri, yumuşak dokuda yara olaylarında ani bir artış olduğunu aktardı.

Plastikoz hastalığı nedir sorusu için görsel

İNSANLAR HAFTADA 5 GRAM YUTUYOR

Mikroplastiklerin, suda, havada hatta anne sütü ve insan kanında bile bulunduğu kanıtladı. 2019’da Doğa Fonu tarafından yaptırılan küresel bir araştırma, insanların ortalama olarak haftada beş gram mikroplastik yuttuğunu ortaya çıkardı. Mikroplastik ilk kez insan kanında tespit edilirken, yaşayan insanların akciğerlerinde ilk kez mikroplastik görüldü. Hollanda’daki çiftlik hayvanlarının etinde, sütünde ve kanında mikroplastik tespit edildi. Çalışmanın, yelkovanın kuşlarının dışında, plastik yutan diğer türler için nasıl etkiler yaratabileceğine ışık tutması bekleniyor. Charlton-Howard, bu kuşların insanların yuttuğu küçük mikroplastiklere kıyasla yüksek miktarda, büyük plastik parçaları yuttuğunu belirterek, “İnsanlarda plastikozun genel durumunu göremeyebiliriz, ancak dokularımızda lokal yaralanmalar, iltihaplanma ve yara dokusu oluşumu vakaları ortaya çıkabilir” açıklamalarında bulundu.

Mert Dokuzoğlu / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.