Prof. Dr. Dilek İnce Günal: Dünya'da 10 milyondan fazla Parkinson'lu var

Prof. Dr. Dilek İnce Günal: Dünya'da 10 milyondan fazla Parkinson'lu var

Türk Nöroloji Derneği Hareket Bozuklukları Moderatörü Prof. Dr. Dilek İnce Günal 11 Nisan Dünya Parkinson Hastalığı Günü dolayısıyla açıklama yaptı.

Türk Nöroloji Derneği Hareket Bozuklukları Moderatörü Prof. Dr. Dilek İnce Günal 11 Nisan Dünya Parkinson Hastalığı Günü dolayısıyla açıklama yaptı.

Prof. Dr. Dilek İnce Günal, 11 Nisan Dünya Parkinson Hastalığı Günü’ne dikkat çekmek ve hastalığa farkındalık yaratmak amacıyla yaptığı açıklamada “Dünya’da 10 milyonun üzerinde Parkinson hastalığı tanısına sahip birey var” dedi. Günal, açıklamasında hasta ve yakınlarına yönelik öneride bulundu.

park.jpg

BU BELİRTİLERE DİKKAT

Prof. Dr. Günal, Parkinson hastalığı tanısına sahip Dünya’da 10 milyondan fazla birey olduğunu, en sık 60 yaş ve üzerinde karşılaşıldığını fakat her yaşta görülebileceğini altını çizerek, “Parkinson hastalığı olan bireylerde ilk bulgular istirahatte el titremesi ve hareketlerde yavaşlamadır. Hastalığın bulguları oldukça çeşitlidir ancak tanı konulması için olmazsa olmaz bulgu hareket yavaşlamasıdır. Tıraş olmada zorluk, kıyafet giyerken ve diş fırçalamada yavaşlama, el yazısında küçülme yavaşlamanın belirtileridir. Genç bireylerde Parkinson hastalığı tanısında gecikme olması sıktır ancak ileri yaşta tek taraflı hareket yavaşlaması ve titreme ile başvuran bireylerde tanı daha kolay konulabilir” diye konuştu.

parks.jpg

ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

Günal, hastalığın ilk yıllarında düzenli ilaç tedavisi ile hastaların rahat olduğunu fakat ilerleyen yıllarda bilinmezlik endişesi ve moral bozukluğu yarattığını belirterek, “Şunu unutmamak gerekir ki Parkinson hastalığı üzerinde oldukça fazla tedavi çalışmaları yürütülen hastalıklardan biridir. Halen devam eden aşı ve ilaç çalışmaları önümüzdeki yıllarda sonuçlanacaktır” dedi.

Günal, Parkinson hastası olan bireylerin hastalığın her aşamasında aile ve arkadaşlarından destek ve anlayış beklediğini söyleyerek sözlerini noktaladı.

Cemal Emre Kurt / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.